fallback

Идеята за плаващ град за богаташи пак се появи под светлината на прожекторите

Freedom Ship International - огромен "кораб" на 25 етажа с дължина над километър и половина, си търси финансиране

13:04 | 03.12.13 г. 1

Идеята за плаващ град за богаташи изглежда се появява периодично, пише CNBC. През 2010 г. бе обявен проект, наречен WHY58X38 за „моторизиран“ остров с площ 930 кв. м, със собствен плаж и басейн, който да обикаля света.

След това се появиха плановете за Utopia - плаващият "град" с височина 60 м, който разполагаше със собствени ресторанти, магазини и жилища.

Последната идея дойде от Seasteading Institute - компания, основана от милиардера Питър Тийл, който обяви, че до края на 2014 г. ще създае "безвизов кораб" за технологични работници.

До момента нито един от тези планове не се е реализирал. Това обаче не пречи най-голямата идея за плаващ град отново да се върне под светлината на прожекторите.

Freedom Ship International - огромен "кораб" на 25 етажа с дължина над километър и половина, си търси финансиране. Корабът може да поеме между 50 000 и 80 000 души и ще разполага със собствено казино, хотел, молове и апартаменти. Компанията твърди, че проектът за 10 млрд. долара се нуждае от финансиране за 1 млрд. долара, за да стартира.

Проектът бе обявен за първи път през 90-те години, но бе замразен по време на рецесията. Сега авторите му отново са решили да пробват дали има интерес, а според тях такъв съществува. От фирмата, която стои зад плановете, твърдят, че са затрупани от имейли от клиенти, желащи а си закупят жилища или да работят от Freedom Ship.

Някои критици обвиняват Freedom Ship, че целта му е да служи за данъчно убежище за богатите. Корабът никога няма да акостира в никоя държава и ще обикаля земното кълбо на всеки две години, захранван от енергията на слънцето и вълните.

Компанията твърди, че проектът не е "елитарен" и че някои апартаменти в кораба ще могат да бъдат наемани само срещу 50 000 долара за две седмици. Големите луксозни апартаменти обаче ще се продават за над 7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още