IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за плаващ град за богаташи пак се появи под светлината на прожекторите

Freedom Ship International - огромен "кораб" на 25 етажа с дължина над километър и половина, си търси финансиране

13:04 | 03.12.13 г. 1
Идеята за плаващ град за богаташи пак се появи под светлината на прожекторите

Идеята за плаващ град за богаташи изглежда се появява периодично, пише CNBC. През 2010 г. бе обявен проект, наречен WHY58X38 за „моторизиран“ остров с площ 930 кв. м, със собствен плаж и басейн, който да обикаля света.

След това се появиха плановете за Utopia - плаващият "град" с височина 60 м, който разполагаше със собствени ресторанти, магазини и жилища.

Последната идея дойде от Seasteading Institute - компания, основана от милиардера Питър Тийл, който обяви, че до края на 2014 г. ще създае "безвизов кораб" за технологични работници.

До момента нито един от тези планове не се е реализирал. Това обаче не пречи най-голямата идея за плаващ град отново да се върне под светлината на прожекторите.

Freedom Ship International - огромен "кораб" на 25 етажа с дължина над километър и половина, си търси финансиране. Корабът може да поеме между 50 000 и 80 000 души и ще разполага със собствено казино, хотел, молове и апартаменти. Компанията твърди, че проектът за 10 млрд. долара се нуждае от финансиране за 1 млрд. долара, за да стартира.

Проектът бе обявен за първи път през 90-те години, но бе замразен по време на рецесията. Сега авторите му отново са решили да пробват дали има интерес, а според тях такъв съществува. От фирмата, която стои зад плановете, твърдят, че са затрупани от имейли от клиенти, желащи а си закупят жилища или да работят от Freedom Ship.

Някои критици обвиняват Freedom Ship, че целта му е да служи за данъчно убежище за богатите. Корабът никога няма да акостира в никоя държава и ще обикаля земното кълбо на всеки две години, захранван от енергията на слънцето и вълните.

Компанията твърди, че проектът не е "елитарен" и че някои апартаменти в кораба ще могат да бъдат наемани само срещу 50 000 долара за две седмици. Големите луксозни апартаменти обаче ще се продават за над 7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mr_crash
преди 10 години
Standard Island. от Jules Gabriel Verne Идеята хич не е нова, резултата е трагичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още