fallback

Сделките с жилища на груб строеж набират скорост

Продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция, отчита агенция

11:02 | 22.04.14 г. 30

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". 

Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.

Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Купувачите и продавачите договарят все по-малки отстъпки – около една трета от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената заради сближаването на очакванията и изискванията на двете страни.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

По-активни са били и наемателите на жилища в столицата в началото на тази година. Търсенето е концентрирано главно в центъра на града, в южните райони и в "Младост". Средният наем е варирал между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня са били водещ мотив за наемателите да сключат сделка.

Пазарът на наеми може да се активизира в пъти, ако наемодателите решат да нанесат дори минимални подобрения в предлаганите имоти, прогнозират от агенцията.

През следващите месеци компанията очаква цените на пазара на жилища да останат стабилни и търсенето да е по-активно. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, също би дала допълнителен тласък на пазара на жилища.

Още новини за жилищния пазар в България може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още