IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в големите градове се съживява

Експерт очаква до 5% ръст на цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове

13:07 | 11.02.14 г. 44
<p>
	Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. Снимка: Investor.bg

България е сред четирите европейски държави, в които през миналата година е отчетен ръст на сделките с жилища, сочат данните на консултантската компания ЕРА, която оперира на 14 европейски пазара на имоти.

Освен България, повишения на сделките са регистрирани в Германия, Швеция и Турция, посочи Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ЕРА България.

Данните на компанията сочат, че през миналата година сключените сделки в София, Варна и Бургас са нараснали с 43% спрямо 2012 г.

Съживяването на търсенето на жилища според Димитрова се определя от по-ниските цени, както и понижението по лихвите на ипотечните кредити. „Повишеното търсене и предлагане, ниските, но стабилни цени и понижените лихвени проценти по ипотечните кредити са основните причини за стабилизирането на цените на жилищата в градовете“, коментира тя.

По думите ѝ спадът в цените, който се наблюдаваше през последните 5 години, е приключил и хората, които са отлагали покупката на ново жилище, се възползват от по-благоприятните пазарни условия.

Въпреки подобрението при лихвите по ипотеките обаче България е сред държавите с най-високи лихвени нива и най-висок общ разход за обслужването на ипотеките, коментира Димитрова. Докато лихвите по ипотеките у нас се движат в порядъка на 6-7 на сто, средно за европейските пазари, на които оперира ЕРА, лихвените нива са около 4 на сто.

Цените на жилищата на квадратен метър у нас обаче са най-ниски в цяла Европа – средно около 740 евро в столицата, а в някои по-малки общински центрове варират от порядъка на 200-300 евро, каза Антон Андонов от ЕРА.

Най-високи са цените в Швейцария (9 900 евро за кв. м), в Париж цената за квадратен метър жилищна площ в добър, централен квартал е средно около 8 240 евро, в Германия – 2 500 евро, в Холандия – 3 хил. евро, в Швеция – около 3 600 евро.

Водещи тенденции на жилищния пазар в България

В годините на кризата България е била една от страните с най-рязък спад на броя на сделките с жилища, но миналата година показва обрат и покупко-продажбите на жилища са започнали да нарастват. През миналата година броят на сделките на българския пазар е бил най-висок от последните четири години, коментира Андонов.

От компанията очакват тази година също да има ръст на сделките с жилищни имоти на фона на засиленото търсене не само от страна на купувачите на първи дом, но и на имоти за инвестиция (с цел отдаване под наем).

Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

43
rate up comment 6 rate down comment 2
Crux
преди 10 години
Имотните данъци в БГ са пълна смешка. За апартамент 112 кв. м + 2 гаража по 28 кв. м плащам по-малък данък отколкото за 10-годишната си дизелова таратайка с мощност 128 КС. И после искате инфраструктура, ремонти, градинки, паркоместа. Няма как да стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Ами за да сме честни-те не се наричат експерти, медиите им лепват тия етикети:) По телевизията съм виждал да се изказват брокери, които имат по-малко от 10 продажби за цялата си кариера(понеже ги познавам). А познавам и други брокери, които въпреки, че имат над 50 продажби(което си е едно прилично ниво) не могат да съберат 2 и 2. Но пак казвам-тия дето наистина им чува главата ще ти вземат пари, за да си кажат мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
sando1
преди 10 години
Като цяло нивото "експертите" по недвижими имоти е много ниско. За пример продавам един имот, за който съм посочил снимки, улица и линк към гугъл стрийт вю. Повечето брокери, които са ми се обадили ме питат къде се намира имотът!!! Това е нивото за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 0
sando1
преди 10 години
Съгласен съм с твойто мнение. Проблема е даването на думата на знайни и незнайни брокери, "експерти" и писаниците постоянно на измислени статии. Например това: "Цените на жилищата на квадратен метър у нас ОБАЧЕ са най-ниски в цяла Европа". Ето това "ОБАЧЕ" е разликата между грамотно и неграмотно писане! Защо ОБАЧЕ бе експерте? Не е ли най-логично за един експерт след като България има най-ниските показатели по почти всичко в ЕС, то да има и най-ниските цени?! Да не говорим и че сме с най-бързо намаляващо население. С най-бедно и най-бързо намаляващо население, няма как да нямаме най-ниските цени. Ако това не е очевидно за един "експерт", не виждам защо се нарича експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
казвам това само с уговорката, че няма да има катаклизми, войни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Няма какво да се съживява-пазарът е това, което е. Нивата са подобни от преди строителният бум и явно това си ни е вътъка. Движение в цените сигурно ще има, сигурно ще е малко нагоре(поне към края на годината, не съм сигурен какво ще стане на годишна база), но ще е адски слабо. Дори и да бъркам за посоката на движение, то пак ще е слабо-имаме един доста стабилен пазар. А единствената причина, да мисля, че ще се покачи малко е-нивата на новото строителство. И първичният пазар ще повлече вторичният, въпрос на време, но хората като нямат пари можеш да си позволиш само козметични корекции. А проблема на нашите експерти е, че си гледат само собственият оборот и не си задават правилните въпроси-и тия които го правят правилно взимат пари, за да си кажат мнението.А писанията ми са, щото ме подразни плюенето именно по тоя пазар - София е едно от най-евтините места за инвестиции и в крайна сметка, както казах-ще получиш това, за което си платиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
sando1
преди 10 години
В крайна сметка изписа един куп неща за да докажеш какво? Пазарът се съживява или не се съживява?Интересно ми е как от 3-4 години пазарът все се "съживява", "раздвижва", "засилва". Защо преди три години се пишеха редовно статии как пазарът се "раздвижвал", а днес продължават да пишат същите статии?!! Ако преди три години е започнал да се съживява, защо до днес не се е съживил, а продължава да се съживява??"Пазарът на имоти у нас може би ще се раздвижи до средата на 2011?" - 29 юли 2010, 11:33www.investor.bg"Очаква се раздвижване на инвестиционния пазар на имоти у нас" - 26.04.2012"Отчита се раздвижване на българския пазар на имоти" - 06.01.2013Баси експертите. То за това е и толкова ниско нивото на медиите и журналистите в България. Всеки пише общи приказки колкото да си пълни сайтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
...и ще бъдат със същото неприятно качество както на запад, без да ти оскъпят много апартамента на квадрат. После ще трябва да платиш на някой да изкърти апартамента, за да го преправиш по твой начин. Между другото-в много скандинавски държави трябва да искаш разрешение от общината дори за да боядисваш вътре в твоя имот. Да-западна и северна Европа живеят още в комунизма. За данъците-и аз съм "за" да се вдигнат, но докато са ниски, редно е да признаем, че да имаш имот в България е:1. МНОГО евтино(и като начална цена и като последващи разходи) 2. поражда изумително малко отговорности-дори и да не си платиш данъците нищо не се случва, дори да дразниш съседите нищо не се случва, дори да палиш огън в хола си-нищо не се случва, дори да ти се руши фасадата и да пада по хората които вървят отвън-нищо не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Сега го обяснявам веднъж и дано това изчерпа темата-в нотариалните актове се описва(общият случай и масовата практика поне е такава) това което ти наричаш реална площ. Различните години е било различно, за това и апартамент, строен през 50та година с площ 100 кв.м. по документи е по-голям от апартамент който е строен преди 15 години и също е 100 кв.м. Реална площ няма като понятие. 40те години например са се измервали само светлите части на апартамента(т.е. от стена до стена), като не са се броили балкони и сервизни помещения. В момента се измерва големина на плоча. Кой как ти го рекламира и какво добавя в рекламата като квадратура няма отношение към юридическата страна на сделката. И все пак-големите агенции рядко ще ги видиш да рекламират апартамента с общите части, ако е строен преди повече от 5 години и/или ако не са виждали площообразуването. За шпакловката и замазката-и тук можеш да си поръчаш на повечето от строителите довършителни работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако си спомням добре, преди време ти сам беше дал данни, че у нас, дори и малките (спред теб) имотни данъци НЕ се използват изцяло за поддръжка и изграждане на инфраструктура. Т.е. положението е точно обратното - с имотните данъци се финансират други неща. Разбирам огромното ти желание да бъдат надути данъците, но не мога да приема да се лъже. Ако фактите не ти поддържат теорията по-добре ги премълчавай защото дори и една съзнателна лъжа (а ти лъжеш редовно по този повод) може да те дискредитира като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още