IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в големите градове се съживява

Експерт очаква до 5% ръст на цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове

13:07 | 11.02.14 г. 44
<p>
	Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. Снимка: Investor.bg

България е сред четирите европейски държави, в които през миналата година е отчетен ръст на сделките с жилища, сочат данните на консултантската компания ЕРА, която оперира на 14 европейски пазара на имоти.

Освен България, повишения на сделките са регистрирани в Германия, Швеция и Турция, посочи Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ЕРА България.

Данните на компанията сочат, че през миналата година сключените сделки в София, Варна и Бургас са нараснали с 43% спрямо 2012 г.

Съживяването на търсенето на жилища според Димитрова се определя от по-ниските цени, както и понижението по лихвите на ипотечните кредити. „Повишеното търсене и предлагане, ниските, но стабилни цени и понижените лихвени проценти по ипотечните кредити са основните причини за стабилизирането на цените на жилищата в градовете“, коментира тя.

По думите ѝ спадът в цените, който се наблюдаваше през последните 5 години, е приключил и хората, които са отлагали покупката на ново жилище, се възползват от по-благоприятните пазарни условия.

Въпреки подобрението при лихвите по ипотеките обаче България е сред държавите с най-високи лихвени нива и най-висок общ разход за обслужването на ипотеките, коментира Димитрова. Докато лихвите по ипотеките у нас се движат в порядъка на 6-7 на сто, средно за европейските пазари, на които оперира ЕРА, лихвените нива са около 4 на сто.

Цените на жилищата на квадратен метър у нас обаче са най-ниски в цяла Европа – средно около 740 евро в столицата, а в някои по-малки общински центрове варират от порядъка на 200-300 евро, каза Антон Андонов от ЕРА.

Най-високи са цените в Швейцария (9 900 евро за кв. м), в Париж цената за квадратен метър жилищна площ в добър, централен квартал е средно около 8 240 евро, в Германия – 2 500 евро, в Холандия – 3 хил. евро, в Швеция – около 3 600 евро.

Водещи тенденции на жилищния пазар в България

В годините на кризата България е била една от страните с най-рязък спад на броя на сделките с жилища, но миналата година показва обрат и покупко-продажбите на жилища са започнали да нарастват. През миналата година броят на сделките на българския пазар е бил най-висок от последните четири години, коментира Андонов.

От компанията очакват тази година също да има ръст на сделките с жилищни имоти на фона на засиленото търсене не само от страна на купувачите на първи дом, но и на имоти за инвестиция (с цел отдаване под наем).

Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

23
rate up comment 19 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
Цените на жилищата в България били най-ниски в Европа - а доходите в България как са спрямо Европа?? Колко % печалба има в цените при нас и колко в Европа??? (да, факт е и че при нас бабите реститутки с рушащи се колиби в центъра на София искаха големи компенсации)Имало покупки с цел инвестиция от наем - абе наема като процент от цената на жилищата в България е смешен процент!! Дори и при понижението на лихвите по депозитите, а при апартамента имаш разходи по подръжка, по-ниска ликвидност, по-големи рискове...Според мен са високи цените на жилищата в София и най-големите градове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Някой хора виждат ръст и то от време на време и за кратко само между краката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 0
baykata
преди 10 години
Кризата във всички аспекти на живота ни е толкова тежка , че подобни повърхностни статистики на пазари , които въобще не вълнуват 90% от населението са просто смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 21 rate down comment 1
nikkin
преди 10 години
Хехе :) Като чета коментарите - хората много добре виждат релността, от такива статийки полза няма, ефектът за пазара даже е обратен... повишение щяло да има, нали гледам от 3 години да се продават едни и същи имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 0
vedi
преди 10 години
голям майтап 13 статия за повишение ее малко се спрете с това спорно качество на строителството с липсата на регистри на сделките има много да се желае повишение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 49 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
поредните абсурди 4ета 20 000 идвали годишно в сф..от къде идват да питам?4е в провинцията хора няма ве4е има старци на доизживяване , местните гъзари местните примадони дето си живеят по тяхно му..там населениетто е бедно а тези с парите си живеят като фараони и не им минава през акъла да доидат тука на 60 кв с винкел на балкона и промо лихва от 200% ....за бг цените на кокошарниците са абсурдни не си заслужава да си пропилееш живота за да се блъскаш с у4ене после да си роб на някои в сф и 30 годин да плащаш ипотека и за 60 си годишнина ако доживееш да имаш 60 кв и да мразиш живота..по добре си стои на село в плевнята ще си по щаслив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 28
MZ/X
преди 10 години
Пазарът на имотите си е пазар като всички останали, където търсенето и предлагането определят цените. Преди кризата се построиха много имоти, които в един момент предизвикаха свръхпредлагане на пазара. В същото време всяка година населението на София продължава да расте с 20 000 души и при моментното замръзване на строителния сектор е нормално цените да тръгнат отново нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Кой го задвижи? Сигурно сирийците, да не вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Тцъ, скоро ще има! И тогава ще падне едно скърцане със зъби - "Ама аз защо не продадох до сега, да се *** у левака?!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 16
avramcho
преди 10 години
Бате Петърчо , това му е лошо на недвижимия имот - Че не се Движи..не можеш да го Внесеш От там където ти харесва - Там , където ти е нужен !или Дойчланд за имот който те кефи , или в Булгарланд за имот ,който можеш да купиш........нема избор , Брато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още