IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дните на по-ниски цени на бизнес имотите в Европа скоро може да свършат

Стойностите са намалели само с 0,5% през първото тримесечие, сочи доклад

16:33 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищните имоти в Европа почти запазват стойността си, докато спадовете на цените на всички видове бизнес имоти се забавят значително след две години на понижения, сочат данни.

Те дават надежда за подобряване на пазара на бизнес имоти в Европа, след като дългогодишната тенденция на спад показва успокояване през първите три месеца на 2024 г., пише Euronews.

Макар че стойностите намаляват, те са спаднали само с 0,5% през първото тримесечие. Това е подобрение спрямо предходните три месеца, когато понижението беше с 3,4 на сто, сочат данни на компанията Altus Group.

„С началото на 2024 г. виждаме насърчителни признаци на европейския пазар на бизнес имоти, като спадовете в стойностите на бизнес имотите се забавят значително във всички сектори“, коментира вицепрезидентът на Altus Group Фил Тили в анализ на компанията за тенденциите при цените на европейския имотен пазар.

„Индустриалните и жилищните имоти задържаха почти цялата си стойност спрямо предходните три месеца. Спадът в цените на офисите се забави значително до 0,8% спрямо 5,3% предишното тримесечие“, показва докладът. Общият спад на цените „беше също най-малкото понижение, отбелязано след началото на низходящата тенденция през третото тримесечие на 2022 г.“, допълват авторите му.

Всяко тримесечие Altus Group анализира представянето на имоти на обща стойност 29 млрд. долара, управлявани от паневропейски фондове с отворен край в 17 европейски страни. Тази имоти включват индустриалния, офис, търговски и жилищен сегмент.

По данни от доклада бизнес имотите в Европа са загубили 16,5% от стойността си от юни 2022 г. насам. През този период от всички категории офисите са изгубили най-много – 21,8% от цената им, а търговските площи са пострадали най-малко, отписвайки 10%. Жилищните имоти са загубили 12,1% от стойността си през този период.

Най-драстичната промяна в Европа се е случила на офис пазара във Франция, където цените са загубили 7,6% през първото тримесечие на 2023 г., но са нараснали с 2,4 на сто през първите три месеца на 2024 г.

Сходна тенденция на преобръщане се забелязва и на пазара на индустриални имоти в Дания, Германия и Нидерландия, както и на шведския офис пазар и сред жилищните имоти в Нидерландия и Дания.

Цените на имотите в Европа бяха тежко засегнати от високите лихви. Инвеститорите търсят по-добра възвръщаемост на фона на по-високата доходност. Тези премии са процент от стойността на имота, затова ръстът им тласка надолу цените.

Някои от рисковете са компенсирани от растящите наеми, които задържат спада на цените. Например цените в индустриалния сектор са намалели с 0,2% през първите три месеца на годината, но пазарните наеми са се повишили с 1,9%.

В момент, когато инфлацията доближава целите на централните банки, инвеститорите очакват ЕЦБ да започне да намалява лихвите през юни. Внимателно наблюдаваната стъпка идва с обещанието за понижаване на рисковете, по-евтин капитал и по-добра възвръщаемост, а следователно и намаляване на натиска към понижение върху цените на имотите.

Извън четирите основни категории имоти цените са нараснали с 3,3%, движени основно от студентските жилища. Докладът отбелязва, че това се дължи на „продължаващия недостиг на качествени студентски жилища в европейските градове, съчетан със силно търсене на обучения в чужбина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още