IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност става 2100 лв.

С постановление правителството вдигна минималната заплата в държавните университети

11:41 | 17.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство реши, че размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища в България става 2100 лв. със задна дата, от 1 януари тази година. Това пише в постановление, публикувано в правно-информационната система на Министерския съвет.

Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти.

На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително обявиха, че няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер.

Като светкавична реакция от правителството обявиха, че ще предоставят 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Междувременно днес стана ясно, че Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати идния понеделник, 20 май, както заявиха.

Въпреки обявените увеличения синдикатите във висшето образование излизат на протест, обявиха вчера от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ (ВОН-КНСБ). Според синдиката посочените 39 млн. лв. са заложени в бюджета на Министерството на образованието с постановление от края на март тази година, но не са достатъчни. А новообещаните 12 млн. лв. за служители пък са "крайно непрофесионално определени", пише в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още