IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите

Възнагражденията ще бъдат повишени със задна дата

17:09 | 15.05.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв., съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството анонсира допълнителното финансиране, след като вчера Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, служебния премиер, българския еврокомисар, омбудсмана, председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Ректорите на държавните висши училища обявиха, че от 20 май започват стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. 

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година, посочват от кабинета.

Приетите от НС промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година, посочва се в съобщението. 

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

Държавният глава Румен Радев разговаря днес с представители на Съвета на ректорите на висшите училища, посочвайки пред ректорите, че заявената готовност за протести не е добър сигнал и навън, и към нашето общество. „Партиите, които промениха конституцията и поставиха образованието като висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета“, посочи Радев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова изтъкна пред президента, че през последните години намалява финансирането на висшите училища като процент от брутния вътрешен продукт. В същото време университетите у нас не са получили нито лев от парите за увеличаване на възнагражденията, заложени в последните промени в закона за висшето образование. Проф. Темелкова посочи, че висшите училища получават субсидиите си не само на база брой студенти, но и на база коефициент за качество, което поддържат непрекъснато.

По-късно днес служебният министър-председател Димитър Главчев е поканил на разговор представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
penman
преди 3 седмици
Не трябваше да им дават нищо. През соца при 1.5 пъти повече население, ВУЗ-овете (в България няма нито един истински университет, а измислени такива, каквито са и нашенските абилитирани лица) бяха два пъти по-малко, преподавателския състав поне пет пъти, а псевдо научните абитирани лица - сигурно 10 пъти по-малко, въпреки че почти всички кадърни българи напуснаха отдавна страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още