IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните университети спират работа в знак на протест на 20 май

Протестът е по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висшето образование

18:19 | 14.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, служебния премиер, българския еврокомисар, омбудсмана, председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО).

Ректорите на държавните висши училища обявиха, че от 20 май започват стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. Протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят. В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

„На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер”, пише в писмото.

През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции), посочват ректорите. 

На фона на ангажиментите, които държавата официално декларира към академичната общност с изменението на Закона за висшето образование, последва мълчалив отказ да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че държавата през последните години игнорира приноса и значението на частното висше образование за общественото и икономическо развитие на страната, пише в протеста.

"В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбран”, пише още в писмото от ректорите на държавните висши училища в България. 

Призоваваме за разбиране и подкрепа от цялото българско общество и най-вече от студентите и докторантите. Нашите действия не са резултат на моментна емоция, а на дългогодишно потискано недоволство, превърнало се вече в оправдан гняв, се посочва в протестното писмо, подписано от 44 ректори на български университети до държавните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 14.05.24 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още