IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за студенти в държавните висши училища отпадат още тази академична година

Правителството в оставка одобри също учениците да могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

14:24 | 13.03.24 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година, реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование.

Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина или в България. С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разходи за обучение ще бъдат поети от държавата. Необходимата сума се изчислява на близо 136 млн. лева за 2024 г., посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства на университетите и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор”, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения за 2023/2024 г. 

Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни за гражданите. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от следващата учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни, припомнят от правителството.

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, реши още правителството. Промените в Наредбата за приобщаващо образование са предложени от Министерството на образованието и науката и имат за цел да облекчат семействата и да намалят административната тежест на директора на училището.

След проведено широко обществено обсъждане бе взето решение, че ученик може да отсъства по семейни причини до 5 дни наведнъж.

До момента децата имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до 3 дни с бележка до класния ръководител и до 7 дни с писмено заявление до директора.

С промените се дава възможност на родителя самостоятелно да взема решение по отношение на отсъствията на своето дете от образователната система в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др. Това вече ще се случва в уведомителен режим по отношение на училището чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора. 

С оглед въведената дигитализация на медицинския документ за уважаване на отсъствията по медицински причини в Наредбата се уточнява и редът на·подаване на този документ. Това става по електронен път, с което се преустановява представянето му на хартиен носител от родителя в училището, като така се облекчават и родителите.

В хода на общественото обсъждане са взети предвид още две предложения, които са отразени в· Наредбата и са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от различни министерства.

Първото се отнася до заниманията по интереси в областта на спорта, а с второто - до отпадане на ограничението за предоставяне на някои социални услуги в образователната система. Такива вече ще могат да се предлагат и в институции в системата на предучилищното и училищното образование, стига да са съобразени с физическото, здравното и психическото състояние на детето, както и с неговите индивидуални потребности.

Промените се въвеждат след проведен диалог и редица среши с всички заинтересовани страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 3 месеца
До: dean.jordanov не съм съвсем съгласен. Това, че на лапетиите не им се учи, не прави образованието каплаво. Едно време пеехеме "Напред науката е слънце...", сега даже не пеем, само слушаме глупости в ютуба. Друг е въпросът, че последните години *** и пульо тръгнаха учители да стават, за да запълнят вакуума от пенсиониращи се преподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 3 месеца
До: 0pkто е достъпно, но е адски калпаво. Всеки родител, който има ученици сега, може да го потвърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 3 месеца
Никога до сега образованието не е било по-достъпно, но за сметка на това, никой вече не ще да учи. Батко и братко се назначават на топлите длъжности, докато граждани с чужди паспорти в правителството си делят контрола над паричните потоци и накрая се чудят, защо аджеба младежите бягат от иначе хубавата държавичка :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още