IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо синдикатите са против отпадането на таксите за университетите?

В много от висшите учебни заведения стипендията за успех е достатъчна да покрие таксите за обучение, каза проф. Лиляна Вълчева

10:37 | 06.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложението на правителството да отпаднат таксите за студентитe и висшето образование да стане безплатно крие много недостатъци. Предложението е изненадващо, неадекватно, популистко и в противоречие с дневния ред. Това се казва в официална позиция на синдикат "Висше образование" към КНСБ, която застъпи проф. Лиляна Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

От синдиката не са съгласни с изцяло безплатното висше образование, защото в закона са заложени няколко начина, които дават възможност да се удовлетворят желанията на бизнеса, на държавата, а в същото време да влязат и в нуждите на студентите и докторантите. „В закона сме заложили няколко норми, които за последните пет години са успешно работещи и дават резултати. Според нас решението на правителството е неподготвено, не в контекста на закона и e популистко", коментира тя.

Във връзка с аргументите на правителството, че с премахване на таксите на студентите се дава равен достъп до висше образование на всички проф. Вълчева каза, че равният достъп се дава с кредитиране, както е по света.

По нейни думи за последните три години висшите училища са ощетени с над 320 млн. лева.

"Брутният вътрешен продукт расте, но средствата за висше образование намаляват от 0,75 на 0,6 [процента от БВП], което формира щета около 326 млн. лева. Трябва да следваме ръст на парите за образование, както е в Европейския съюз. Няма актуализация на средствата за висше образование, а даже намаляват", аргументира позицията на синдиката Вълчева. 

Според нея в много от висшите учебни заведения стипендията за успех е достатъчна да покрие таксите за обучение на студентите. "Ако таксата за обучение излиза по 50-60 лева месечно, то стипендията е минимум 120 лева. В доста висши училища не се усвояват напълно средствата дадени за стипендии, а редовно отчитат преходен остатък", каза тя.

Въпреки че премиерът Денков обяви, че необходимите 150 млн. лева за финансиране на мярката са осигурени, проф. Вълчева смята, че парите за висшето образование не стигат и държавните средства, необходими за отпадане на таксите, не съществуват.

"Тези пари в бюджета ги няма. Всички знаем, че в бюджета има заделени едни 375 млн. лева по политика по доходи, но те вече дори не са толкова, те са 268 млн. лева. На нас ни трябват 7 млн. лева за увеличение на академичния състав на заплатите - казват "Нямаме". Трябват ни 38 млн. за новите заплати на служители с висше образование - няма. Изведнъж няма пари за спорт на студентите, няма пари за коефициентите по професионални направления, няма пари дори за по комплексната оценка за качество на обучение", коментира Вълчева.

От синдиката представиха девет основни мотива за несъгласие с мярката. Според становището не съществува икономическо правило, според което равният достъп до висше образование е равнозначно на образование без студентски и докторантски такси; държавните административни такси, заплащани от студентите и докторантите, съотнесени с икономическата рамка на страната, са ниски; от синдиката очакват задълбочен дисбаланс в търсенето и предлагането на работни позиции; отпадането на таксите за обучение крие опасност от заличаване на конкуренцията между самите държавни университети и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още