IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Ялъмов: На качественото образование му трябва приемлива цена

Образованието не трябва да бъде безплатно, а да има стипендии, които да позволят студентите да не работят докато учат, посочи преподавателят

16:33 | 02.02.24 г.

Предложението за отпадане на таксите за държавна поръчка в държавните университети е израз на класическа лява политика – правителството се опитва да се позиционира в левия политически спектър – от тази гледна точка предложението е резонно. От страна на системния подход в образованието, обаче, има много по-належащи проблеми, включително свързани с аргументацията за таксите. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан „Научно изследователска дейност, иновации и проекти“ на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и професор в „Сока Юнивърсити" (Soka University) в Токио.

Според него много университети получават повече места държавна поръчка, отколкото други, които имат по-висока акредитация.

„Това означава, че държавата финансира по-ниско качество образование за сметка на по-високо", коментира доц. Ялъмов и заяви, че цените на таксите са най-малкия проблем на социалнослабите хора. „Много често университетите нямат достатъчен фонд общежития, а там, където го има – не е в необходимото качество. Таксите представляват една много малка част от общия бюджет, който трябва на един студент да завърши бакалавърска степен“, коментира гостът.

Според него безплатното висше образование има много негативни системни ефекти. За пример той даде Германия, в която в един период то е било напълно безплатно, след което държавата преоценява ситуацията и въвежда административни такси, за да дисциплинира т. нар. „вечни студенти“.

„Цената на безплатното образование е в неефективността на харченето на тези 150 млн. лева, защото могат да бъдат насочени именно към хора или към специалности, които имат необходимост, и се прецени, че трябва да бъдат развивани“, посочи доц. Ялъмов.

По думите му, образованието не трябва да бъде безплатно, а да има стипендии, които да позволят студентите да не работят, докато учат, а да участват качествено в учебния процес и да могат да бъдат с високи компетентности накрая.

Каква е цената на безплатното висше образование? Защо цената на стипендията по проектните докторантури излиза по-ниска от прогнозната стипендия на стандартните студенти държавна поръчка за докторантура? Свързано ли е решението на правителството с предстоящата ротация? Коя е приемливата цена за качествено образование? Пречат ли на мобилността свръхрегулациите в сектора на висшето образование? Какви реформи трябва да се извършат във висшето образование заради пазара на труда?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още