IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цоков: Отпадането на таксите за ВУЗ повишава вероятността младите да останат в страната

Това е само един инструмент за повишаване на качеството на образованието в България, каза ресорният министър

10:56 | 30.01.24 г. 13
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложението да отпаднат таксите в държавните университети не е някаква импровизация, а много сериозно анализиране на ситуацията с оглед възможностите за развитие на висшето образование у нас. Това коментира пред БНТ министърът на образованието Галин Цоков във връзка с предложението на правителството да отпаднат таксите за студентите и докторантите в държавните университети, което беше обявено вчера от премиера Николай Денков.

Галин Цоков отбеляза, че България изостава от страните в Европейския съюз по дял на младите хора с висше образование и отпадането на таксите за обучение за държавна поръчка има за цел повече студенти, включително на фона на демографската криза. 

През последните години броят на студентите в България намалява, намалява и делът на младите хора, завършили висше образование на възраст 30-34 г. Анализите показват, че в следващите 4-5 години демографската криза ще се усеща още по-сериозно. На фона на това премахването на таксите за обучение цели да направи висшето образование по-достъпно, каза министърът.

Просветният министър аргументира предложението, посочвайки, че последните данни от рейтинговата система на висшите училища са показали, че младежите, които завършат висше образование в България, са много по-малко склонни да отидат да работят в чужбина. Наред с това увеличаването на възможностите младите да завършват висше образование в България повишава и вероятността те да останат да живеят и работят в страната.

На въпрос защо точно сега беше направено това изненадващо предложение, като някои го разтълкуваха като популистки политически ход преди ротацията във властта през март, Цоков каза, че въпросът е обсъждан и на ниво Министерски съвет, и на ниво Министерство на образованието поне месец, без да вземе отношение по политическите аспекти. 

Цоков коментира, че мярката за безплатно висше образование е само един инструмент за повишаване на качеството му в България и припомни, че от няколко години университетите се финансират основно според техния коефициент за качество. По думите му това не означава ниско качество на образованието.

"Има различни инструменти, а таксите са само един от тях. В момента такси не съществуват в редица специалности, които са обявени за приоритетни, сега разширяваме към всички", отбеляза Цоков.

По думите му повече висшисти, завършили у нас, ще повлияе благоприятно на пазара на труда, защото данните показват, че тези хора успяват да се реализират и остават в България.

По думите му няма свободни места в университетите у нас, но мярката не е "за да се спаси висшето образование", а младите, които завършват в България, да останат да работят в страната. Това са политики, които са приети в редица европейски държави, заяви Цоков и уточни, че над 10 страни в Европа нямат такси за обучение и това не означава ниско качество. 

На въпрос защо беше скоростно предложено и прието балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за кандидатстване в медицинските университети Цоков обясни, че това не е било идея на просветното министерство. По думите му поправката ще влезе в сила след две години и се предвижда да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. За тази година няма да важи промяната в наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 месеца
До: khao а такаа, мечтаеш за мъжки ласки, знчи? Всичко ще си кажеш ти, палавнико! Честито, вече си доказан пдрс. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 2 месеца
До: 0pk Това дето виждаш е вълната под пъпа ми... :D:D на там изобщо не ти разбрах джибриша дето го фъфлиш пиян-залян...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
До: khao Аканъ телефонист, види се от далеч! Инчае молиш се ти, ама сам ходиш коментираш със своето вишо хамалско образУвание. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 месеца
До: 0pk алооо, това е статия за ВУЗ-ове... моля хора с 5ти клас да не коментират места където не са стъпвали! :D ... телефонист съм, не си ли говорите с любоницата ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
До: khao и ти какво, цани се за хамалин и от тогава все е така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 2 месеца
До: мрънмрън а баш! +1 и още много други, но тия са основните! Комунизма още не си е тръгнал! Още се сещам как учехме програмиране в ТУ по 6 човека пред един компютър (3реда по 2ма)! ... а за летен стаж предлагаха ... в Кремиковци (специалност Електроника) ... ще ковеме ли, ще изливаме ли интегралните схеми там, незнам! ... алтернативата беше да местим оборудването в (тогава) новата сграда по Електротехника (тоест хамали им трябваха)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 факт, ти за това ползваш задникккка си за полови авантюри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
До: kuhao: На мекия ууййй и вЪъллната му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
мрънмрън
преди 2 месеца
Проблемът далеч не е таксите, аз завърших едно без да е държавна поръчка, работех си, плащах си и така. Проблемът е в остарелите методи на преподаване, раздути и измислени специалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 нека да благодарим на наследниците на твоите хора от бкп за това постижение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още