IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зрелостниците ще имат право да повишат оценката си от матурите в 12 клас

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование

16:23 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Вносители на измененията са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от "Продължаваме Промяната - Демократична България", предава БТА.

Красимир Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана, което са припознали, и касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция - от една страна, с нея се завършва средно образование и от друга, оценката е вход за някои висши училища. "Ако един ученик не е доволен от оценката си, сега той няма как да я поправи", мотивира предложението Вълчев.

Според доклада на водещата комисия по образование с предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен такъв в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, се издава удостоверение.

Депутатите отхвърлиха друг законопроект за промени в Закона за предучилищното и училищно образование, предлаган от ПГ  "Възраждане". Спорна се оказа предлаганата от партията възможност учениците да повтарят в трети и четвърти клас, когато не са усвоили компетентностите, заложени в учебните програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още