IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските ученици са под критичното ниво по математика в PISA 2022

Средният резултат на учениците в България е по-нисък от средното за ОИСР и в трите оценявани области - математика, четене и природни науки

16:05 | 05.12.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 54% от 15-годишните български ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% от тях са с дефицити по природни науки. Това показват резултатите за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международното оценяване на учениците - PISA 2022. Те бяха представени днес в Министерството на образованието и науката в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщава БТА.

Изследването, провеждано на всеки три години от ОИСР, оценява знанията и уменията на 15-годишните ученици по математика, четене и природни науки. Последното издание е трябвало да бъде през 2021 г., но е отложено заради пандемията. През 2022 г. в проучването са участвали ученици от 81 държави и региони.

Средният резултат на учениците в България е по-нисък от средното за ОИСР и в трите оценявани области - математика, четене и природни науки. Средният резултат на българските ученици по математическа грамотност, която е във фокуса на изследването, е 417 точки. Той е по-нисък от средния за ОИСР, който е 472 точки. Резултатите на българските ученици са сходни с тези от предходните изследвания на PISA.

В сравнение със средното за ОИСР, по-малък дял от учениците в България имат постижения на високите равнища от скалата (пето и шесто равнище) в поне една област на оценяване, като по-малък е процентът на учениците, достигащи второ равнище и по-високо от него. В България момчетата и момичетата се представят на сходни нива по математика, но момичетата превъзхождат момчетата по четене с 33 точки в PISA 2022.

В световен мащаб се наблюдава значителен спад на резултатите. Най-осезаем е той в страни като Нидерландия, Норвегия, Полша. Традиционно най-силно се представят учениците от Сингапур, които имат 574 точки. Следват ги тези от Макао и Китай. Резултатите на България са сходни с тези на Кипър, Молдова, Монголия, Катар и Чили. 54% от българските ученици са с резултат по-нисък от базовия за умения по математика. На тестовете по четене техният дял е 53%, а по природни науки - 48%.

Държавите и регионите с най-високи резултати по математика в PISA 2022 са Сингапур с 574 точки, Китай с 552 точки, Китайски Тайпе с 547 точки, Хонконг, Китай с 540 точки, Япония с 536 точки, Корея с 527 точки и Естония с 510 точки.

Държавите, за които може да се приеме, че са с еднакъв на България среден резултат по математика в PISA 2022 са: Монголия, Кипър, Молдова, Катар, Чили. Средният резултат на българските ученици по математика е 417 точки.

В PISA второто равнище се счита за базовото ниво на владеене, необходимо на учениците, за да участват пълноценно в обществото. На това ниво учениците започват да демонстрират способността да използват математиката в прости ситуации от реалния живот. В България 46% от учениците достигат поне равнище две на владеене на математика, значително по-малко от средното за страните от ОИСР (69%). Останалите 54% от българските ученици са разпределени на най-ниските равнища на скалата по математика в PISA 2022.

В България разликата между резултатите на учениците с благоприятен социално-икономически статус и на тези с непривилегирован социално-икономически статус по математика е 108 точки, което е по-високо от средното за ОИСР - 93 точки.

Броят на книгите в дома на ученика е индикатор, който се използва в много образователни международни изследвания. Той се свързва предимно с общия културен климат в семейството. Колкото по-голям е броят на книгите в домашната библиотека, толкова по-висок е средният резултат на българските ученици и в трите оценявани области в PISA 2022. Тази тенденция се запазва през годините при резултатите на България. 

Данните от PISA 2022 показват още, че около 41% от учениците в България съобщават, че не се справят добре в повечето или във всички часове по математика (средно за ОИСР: 23%); 48% от учениците не слушат какво казва учителят (средно за ОИСР: 30%); 46 процента от учениците се разсейват, защото използват дигитални устройства (средно за ОИСР: 30 процента); 40% се разсейват от други ученици, които използват дигитални устройства (средно за ОИСР: 25%).

Основното изследване на PISA 2022 в България е направено между 21 март и 22 април 2022 г. Общо 6107 ученици, родени през 2006 г., са участвали в оценяването по математика, четене и природни науки от 202 училища в цялата страна. Максималният брой на участващите учениците от едно училище в изследването PISA 2022 за България e 53. Те се избират на случаен принцип от общия списък на всички ученици, които са родени през 2006 г.

Тестовете изследват доколко учениците могат да решават сложни проблеми, да мислят критично и да комуникират ефективно, което дава представа колко добре образователните системи подготвят учениците за предизвикателства в реалния живот и за бъдещия им успех. Въпросите оценяват способността на учениците не да възпроизвеждат факти, а да разсъждават и прилагат знанията си към нови ситуации.

„В следващите години ще се работи целенасочено за това българските ученици да могат да реализират уменията, свързани с овладените от тях знания. Тогава ще се повишат и резултатите при следващото изследване на PISА през 2025 г., и тези от нашите външни оценявания“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на резултатите от програмата.

„Ще подкрепим и учителите, и училищата. Няма как да ги подготвим специално за PISA тестове. Това, което можем да направим, е да ги подкрепим в това да се реализират стандарти за качество в образованието. Децата да завършват съответния клас или етап на обучение с овладени компетентности, които да могат да прилагат на практика“, обясни Цоков, цитиран от просветното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
tetris12
преди 4 месеца
С такива *** в МОН посоката е само надолу! Трябва да бъдат бити с пръчка и е...и, и пак ще е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още