IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серия от реформи ще променя начина на оценяване на знанията на учениците у нас

МОН и PISA стартират стратегическо сътрудничество за повишаване на резултатите на българските ученици

13:29 | 21.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката и PISA стартират стратегическо сътрудничество за повишаване на резултатите на българските ученици. Ще бъдат направени допълнителни анализи за България и ще бъде оказана подкрепа за реформиране на оценяването в образователната ни система.

Това бе договорено на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения“ и ръководител на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на ОИСР.

Разговорът е по инициатива на Галин Цоков поради продължаващите ниски резултати на българските ученици на международните сравнителни проучвания PISA.

“Стартирали сме серия от реформи и целта ни е да поставим основата за цялостна промяна на начина на оценяване на знанията на учениците – от наизустяване на знания към формиране на умения и компетентности “, обясни проф. Цоков, цитиран от пресцентъра на просветното министерство.

По думите му PISA е международно изследване, постигнало най-много в процеса на оценка на базисни умения и натрупаният опит би бил важен за реформите, които предстоят. „Притеснени сме и от продължаващите ниски резултати на учениците ни в последните изследвания на PISA през 2018 г. и искаме да поставим основата на истинска промяна, която да ни оттласне от дъното на международната класация“, обясни министърът. 

България е в ситуация, в която само може да подобрява резултатите си, посочи Андреас Шлайхер. Според него в по-лоша ситуация са държави, които отчитат сериозен спад в данните в международното изследване. България показва устойчивост, която може да се разглежда и като основа за надграждане на резултатите ѝ, каза ръководителят на PISA. 

Той се ангажира, че неговият екип ще подпомогне българското Министерство на образованието и науката в изготвянето на подобни тестове за училищата в страната, както и с методическа помощ за промяна на модела на преподаване.

Андреас Шлайхер прие и поканата на проф. Галин Цоков за дистанционно участие във Форум за дигитализацията в българското образование, който ще се проведе през първата половина на декември.

Двамата се договориха и за организиране на съвместно събитие с ОИСР, посветено на промяната в съвременното училищно образование, което да се проведе в България през февруари и в което ще вземе участие ръководителят на програмата PISA.

Срещата между двамата се проведе във Финландия в рамките на форум за преглед на актуалните образователни политики, организиран от ОИСР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още