IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНИЦЕФ: Почти всеки втори млад човек у нас няма основни умения по четене и математика

Влошени образователни резултати в България отчита доклад на организацията

15:23 | 15.09.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения - това са сред основните предизвикателства пред учениците в България, сочи в свой доклад Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Докладът е публикуван преди началото на новата учебна година и е част от мотивацията на фонда да започне кампания в подкрепа на учителите под мотото "#учителиТЕсаЯКИ".

Данните от тазгодишното национално външно оценяване разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, което допълнително задълбочава т.нар. „образователна бедност“, измерена чрез процента на децата в края на IV клас, които не могат да четат и разбират прост текст. Данните за учениците, завършващи VII клас, разкриват незначителен напредък по български език и среден резултат по математика.

Докладът констатира, че почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика. В днешния дигитален свят почти всеки втори млад човек у нас не притежава и основни дигитални умения. 

Въпреки че Министерството на образованието и науката отчита 40% намаление на дела на отпадналите от училище деца, все още последните данни на НСИ показват, че 11,2% от децата на възраст 3-6 години и 5,7% от децата на възраст 7-10 години не посещават училище.

Данните на Министерството на образованието и науката за 2022 г., представени на съвместна конференция с УНИЦЕФ, показват увеличение на почти всички видове насилие, докладвани в училищата, вкл. физически, вербален и кибертормоз, които достигат над 3300 регистрирани инциденти за миналата учебна година.

УНИЦЕФ настоява за действия и инвестиции, така че да може всеки учител да бъде подкрепен и снабден с необходимите знания и умения, а всяко дете да учи в безопасна и приобщаваща среда.

Затова организацията в България започва кампания с мотото "#учителиТЕсаЯКИ". Тя ще се фокусира върху ролята на учителите като основните двигатели на промяната във всяко училище.

За последната година организацията у нас е подкрепила близо 2750 професионалисти - учители, директори, специалисти чрез различни интервенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Е, при тази ситуация, има ли учудени защо pycopoбите са толкова много у нас?! Празната глава поема много москалска поммия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
Е то почти всеки втори е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nikiangel
преди 7 месеца
Насила хубост не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още