IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просветният министър: Намаляване на домашните за учениците няма да има

Предлага се разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас, каза Галин Цоков

10:35 | 28.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Намаляване на домашните за учениците няма да има. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков пред bTV във връзка с промените в образованието, които се въвеждат за новата учебна година.

Просветният министър поясни, че не става въпрос за намаляване на домашните, а се предвиждат определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Ще могат да се дават и изследователски задачи, които да се оценяват.

"Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата автономност на учителите", увери Цоков.

По думите му учителите ще могат да дават по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат изпълнявани индивидуално или екипно, като „продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално". 

Министърът на образованието анонсира още, че за новата учебна година вече са изготвени промени в няколко основни насоки. Част от тях са свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

Предлага се разделяне на изпитите за Национално външно оценяане (НВО) след десети и седми клас, така че те да не са на едни дати. 

„Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", каза още той.

Обмисля се намаляване на минималния брой изпитвания по основните предмети, като те от четири ще станат три. Става дума за математика, български език, поясни министърът. Той уточни, че това е минималният брой оценки.

Цоков потвърди, че се подготвя наредба за оценяване на качеството на образователните институции, като с нея ще се въведат индикатори, по които да става това. Работи се за промяна на образователната среда, така че да е еднаква за всички училища чрез програмата за СТЕМ. Целта е да се промени методологията на обучението с акцент върху умението на учениците, посочи министърът.

Дискусията за учебното съдържание продължава, като желанието на министерството е в нея да се включат водещи имена по съответните теми, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още