IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН прави опит да намали претоварването на учениците с домашни и изпити

Министерството на образованието и науката предлага промени в наредбата за оценяване на учениците

20:20 | 26.07.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага промени в наредбата за оценяване на учениците. Поправките са във връзка с постъпили в Министерството сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи на учениците и заради големия брой изпитвания по учебните предмети

Предложенията за промени са публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН.

С предложения проект на промени в наредбата се цели да се създадат условия за намаляване претовареността на учениците чрез оптимизиране на изпитванията по отделните предмети и на броя на оценките за учебния срок, както и за определяне на изисквания за броя на задаваните писмени самостоятелни работи през учебната седмица.

Промените предвиждат да се намали броят на оценките, въз основа на които се формира срочната оценка за съответния учебен предмет, включително чрез премахване на изискването за провеждане на входно равнище на учениците за профилираната подготовка. Ще се въведат изисквания за броя на самостоятелните работи извън часа, чрез които да се гарантира съобразяване на обема им с възрастовите възможности на учениците и за целесъобразното им използване като естествено продължение на урока, стимулиращо развитието на ученика.

За преодоляването на негативните тенденции, свързани с използването на самостоятелните писмени работи като санкция за ученика или като възможност да се довърши недовършената през часа работа, се залага нормативно определяне на обема им за една учебна седмица. Да се разграничат задачите за писмена самостоятелна работа извън часа от изследователската проектна дейност, която учениците изпълняват индивидуално или в екип, за да се акцентира върху възможността да получат оценка за задачата, изпълнявана последователно и поетапно през по-продължителен период от време.

Цели се да се намали и административната тежест на Националния STEМ център, който съхранява оригиналите на изпитните работи от всички национални външни оценявания и от държавните зрелостни изпити, като се определи срок за съхранение един месец от предаването им. Новата разпоредба не се отнася за съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вариант.

Направените предложения за оптимизиране и прецизиране на действащите разпоредби на Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците от една страна повишават ефективността на процесите на учене и преподаване, а от друга страна допринасят за намаляване на административната тежест на всички управленски нива, поясняват от МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още