IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учебниците за всички ученици от 1 до 12 клас стават безплатни

Решението влиза в сила от учебната 2024-2025 г., реши окончателно парламентът

15:01 | 27.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, прие окончателно Народното събрание. Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП, събраха пълна мнозинство - 190 гласа "за".

Безплатните учебници ще влязат в сила от учебната 2024/2025 г.

В системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване от всички деца и ученици от 1 до 12 клас включително познавателни книжки, както и учебници и учебни комплекти и електронно четими учебници за учебните предмети и за специалните предмети, предвиждат още единодушно приетите на второ четене промени, предава БТА.

Депутатите записаха още, че педагогическият съвет в училището приема стратегия за развитие на училището за следващите 5 години с приложени към нея план. Досега стратегията беше за 4 години.

Парламентът при още стратегията за развитие на детската градина или училището да се разработва за изпълнение на стратегически цели и специфични за институцията цели най-малко по следните насоки: качество на образованието и мерки за неговото повишаване, патриотично възпитание, формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците.

Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още