IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите градове в света за студенти през 2024 г.

С най-висока популярност сред висшистите са Лондон, Виена, Мелбърн и Мюнхен

18:57 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Интересът на българските студенти към образованието в чужбина расте, като през 2013 г. делът на българските граждани, решили да запишат висше образование извън страната, е 8%, а през 2021 г. е нараснал до 10,8%. По данни на ЮНЕСКО 25 хил. български студенти в момента се обучават в чужбина за бакалавърска, магистърска или докторска степен. Освен с избора на специалност, образованието в чужбина е свързано и с редица други въпроси като "Колко безопасно е в един напълно нов град?" или "Говорят ли местните жители английски или ще трябва да науча нов език?“. Стипендиите, които се предлагат, също могат да бъдат мотивация за учащите.

При анализ на тези критерии от MastersDegree.net представят някои от предпочитаните дестинации за образование на студентите в световен мащаб.

Първи по популярност сред студентите и отговарящ на почти всички критерии е Лондон. Студентите в града имат право на стипендии, които изцяло да покриват разходите за образованието им, а заетостта в града е висока (75,5%). Необходимият среден месечен бюджет за живот в британската столица е сред най-високите - 1700 евро.

Макар че Brexit доведе до промени в миграционните политики за студентите от ЕС, броят на чуждестранните студенти от страни извън Великобритания продължава да расте, а записванията за следдипломно обучение се увеличават. С общо малко над 24 хил. чуждестранни студенти University College London може да се похвали с най-големия брой учащи от други страни.

Почти половината от студентите (47%) решават да останат в града и след завършване на образованието си.

Лондон е „златна мина“ за културни и исторически съкровища като Бъкингамския дворец и Шекспировия театър „Глобус“. Като прибавим и статута му на един от ключовите финансови центрове в света, лесно можем да разберем защо чуждестранните студенти обичат толкова много града, пишат от MastersDegree.

Великобритания се нарежда и сред предпочитаните дестинации за българските висшисти, заедно с Германия и други държави членки на ЕС.

Десетте най-предпочитани града според чуждестранните студенти. Таблица: MastersDegree Десетте най-предпочитани града според чуждестранните студенти. Таблица: MastersDegree

Виена, Мелбърн и Мюнхен заемат следващите позиции в челната четворка

Веднага след Лондон сред най-добрите градове за студенти в света се нареждат Виена, Мелбърн и Мюнхен. Общото между тях е, че привличат огромен брой чуждестранни студенти в своите страни.

За разлика от Мелбърн, във Виена и Мюнхен английският не е официалният език и въпреки това и в двата града студентите биха се справили лесно, тъй като нивото на владеене на английски език в тях е едно от най-високите в света сред тези, в които той не е официален. Австрия се нарежда на трето място, а Германия е на 10-то място в света.

Със своята най-голяма безопасност и добро качество на живот Виена заема второто място в списъка на MastersDegree.net. Виенският университет, който носи същото име като града, привлича над 28 хил. чуждестранни студенти, което представлява повече от една четвърт от общия брой на учащите в него и го откроява като първи в страната по брой на чуждестранните студенти. Тези фактори, включително репутацията на Виена като "Град на музиката" и изкуството, я превръщат в най-добрия избор за международните висшисти, като около една четвърт от тях избират да останат в страната след завършване на образованието си.

Мелбърн също може да се похвали с един от най-големите бройки чуждестранни студенти в Австралия, като RMIT University, Monash University и University of Melbourne приемат съответно над 26 хил., 22 хил. и 14 хил. чуждестранни студенти. Като третия по привлекателност за живот град в света и най-добрия избор за Австралия, той привлича както местни, така и чуждестранни студенти, като 13% от последните остават в Австралия и след дипломирането си.

Що се отнася до следдипломната квалификация Мюнхен в Германия е в челната тройка по дял на заетите, което оправдава факта, че 48% от чуждестранните студенти, които идват в страната, избират да я нарекат свой дом дори пет години по-късно. В града се намира и най-добрият университет в Германия - Техническият университет на Мюнхен, където чужденците са 44% от студентите.

Колко важен е езикът - в 5 от 10 града английският език е официален

Тъй като пет от десетте най-добри града са от държави, в които английският е основен или официален език, е очевидно, че езикът играе ключова роля при избора на град от международните студенти. Интересно е, че четири от останалите пет града (Виена, Мюнхен, Цюрих и Амстердам) се намират в страни с впечатляващо добро ниво на владеене на английски език.

В този ред на мисли Париж се класира малко по-ниско в този аспект. Много други студенти обаче избират този град специално за да се потопят в красивия му език.

Като добра опция за усъвършенстване на уменията по френски, но без да губят сигурността на английския, висшистите могат да изберат Монреал, шестия град в списъка на MastersDegree, където френският и английският са двата най-популярни езика. Репутацията на Канада като една от най-приветливите страни означава, че вероятно като студент там ще намерите и местен жител, готов да ви помогне да се упражнявате.

Същото топло посрещане очаква и студентите в Торонто, осмия град в списъка и предпочитана дестинация за чуждестранни студенти.

Най-добро качество на живот и възможности за работа предлагат Цюрих и Амстердам

Макар и на последно място в списъка, Цюрих и Амстердам се отличават по индексите за качество на живот и възможности за заетост. В тези градове се намират известни университети и институции, които се славят със своите високи академични постижения. ETH Zurich, най-добрият университет в Швейцария, приема над 25 хил. чуждестранни студенти, а Амстердамският университет - около 14 хил.

Над 30% от чуждестранните студенти остават да работят в Нидерландия след дипломирането си, особено в областта на управлението на веригата на доставки и информационните технологии. Усъвършенстването на местния език често е решаващ фактор при търсенето на възможности за работа и в двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още