IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 6% повече са записаните студенти в чужбина спрямо миналата година

Нидерландия, Великобритания и Италия са най-желани за за висше образование

18:07 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В началото на новата академична година се отчитат с 6% повече записани студенти в университети в чужбина спрямо предходната. Това съобщавата от образователния консултант "Интеграл". Най-желаните дестинации за висше образование в чужбина остават Нидерландия, Великобритания и Италия. А най-търсени са специалностите бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн.

Топ дестинациите за висше образование в чужбина

Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти в края на кампанията, като 51 на сто от настоящите първокурсници са избрали Нидерландия. Университетът по приложни науки във Фонтис, Техническият университет в Айндховен и Университетът по приложни науки в Хага са трите най-предпочитани учебни заведения там. След първите три в топ десет на дестинациите се нареждат Белгия, Германия, България, Франция, Австрия, Швеция, Гърция. 

Кандидат-студентите в чужбина продължават да правят избора си с минимум две целеви държави. Номер едно в комбинациите е Нидерландия - Белгия (38%), следвана от Нидерландия - Великобритания (22%), Нидерландия - Германия (14%), Нидерландия - Италия (12%) и Германия - Австрия (5%).

Най-желаните специалности в университетите в чужбина

На първите три места са специалностите бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн, следвани от инженерни науки, икономика, медии и комуникации, право, политика и международни отношения, психология, маркетинг и реклама. Част от академичните програми са и специалности, свързани с изкуствения интелект. Съществуват комбинации, като изкуствен интелект (ИИ) и когнитивни науки в Нидерландия, както ИИ и компютърно инженерство в Нидерландия и Италия на английски език. Програми, свързани с изкуствения интелект, се предлагат и в Австрия и Германия.

Интересът към висше образование във Великобритания постепенно се завръща. Въпреки по-високите такси след Брекзит качеството на обучението в британските университети отново печели вниманието на кандидатите. С 20% е по-висок интересът към страната спрямо септември 2022 г. Нарастване има и при заминалите да учат там тази есен. Желаните специалности са в сферите: икономика, финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. 

За Оксфорд и Кеймбридж кандидатури подготвят ученици с интерес към инженерство, право, икономика и мениджмънт. Кандидатите са от София и Пловдив - от частни училища (Американски колеж, Частна профилирана гимназия "Класик", Пловдив) и от държавни училища (91-а Немска езикова гимназия и Софийска математическа гимназия). 

Нидерландия продължава да е номер едно в интереса на бъдещите студенти в чужбина. Проблемът с квартирите оказва повече влияние върху родителите, отколкото върху студентите. Нарастващият брой студенти в страната, голямото търсене и недостигът при предлагането водят и до изкуствено увеличение на цените в частния сектор, което води до планиране на по-висок бюджет за жилище. Цените в отделни градове са се повишили със 100-150 евро, като в Амстердам, Ротердам и Айндховен някои квартири достигат до 1100 евро месечно. От следващата година таксата за обучение ще бъде 2530 евро на година и се очаква да отпадне намалението с 50 на сто за първокурсници. Намаляват се нужните часове работа на месец за получаване на финансиране от държавата - от 56 на 32 часа.

Италия е държавата с най-висок ръст на кандидатурите за тази година. Поради големия интерес по време на изложението "Световно образование" във всички градове ще бъде обособена специализирана зона за консултация за висше образование в Италия. Успехът на страната се дължи на няколко фактора: програми на английски език в най-търсените специалности; престижни европейски университети; достъпна издръжка. В държавните университети таксите варират от 900 до 4000 евро за бакалавърска програма в зависимост от доходите на семейството. Това дава възможност на студенти с по-ниски доходи да се обучават на по-ниска годишна такса.

По данни на NUMBEO - най-голямата в света база данни за стандарт на живот, от държавите, в които заминават да учат българските студенти, Италия е в най-добра позиция по отношение размера на необходимата месечна издръжка, в т.ч. разходи за живот и наем. След нея се нареждат Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Нидерландия. Ако се вземе предвид издръжката на живот, без наема, класацията се променя така: Германия, Австрия, Италия, Белгия, Нидерландия.

Белгия е втората "изгряваща звезда" сред предпочитаните държави и бележи висок ръст (33%) спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Освен за бакалавърски програми страната е привлекателна и за търсещите обучение в степен магистър, където таксите за обучение са от 1092 до 4000 евро на година. Таксата за обучение в бакалавърските програми е 1092 евро и по-ниските такси за общежитие привличат все повече български студенти към тази страна.  

Както в Нидерландия и тук има университети по приложни науки и академични образователни институции, което предоставя по-широк избор на учениците. Нова специалност от тази година е журналистиката, която се предлага от един от участниците на виртуалното издание на изложение "Световно образование" - Thomas More University of Applied Sciences. 

Тази година предпочитанията за обучение на английски език в Германия се насочват и към частните университети в страната, където разнообразието от програми е по-голямо и с повече практическа насоченост. Сред някои от програмите, в които ще се обучават българските студенти от тази есен са психология, медицинска химия и биология, наука за земята и устойчиво управление на екологичните ресурси, филмово изкуство и анимация. 

Кандидатурите запазват нивото от предходната година. За трета година във форума ще участва и Германската агенция за академично образование DAAD.

Виена е основна притегателна сила за търсещите висше образование в Австрия, а Икономическият университет е желанието на избралите специалност "Бизнес и икономика". Приемът в програмите на английски език е чрез селекция и има ограничен брой места. И тази година на изложението ще присъства търговският отдел на австрийското посолство, който предоставя информация за образованието в Австрия, като заедно с него ще участват и седем австрийски университета.  

Какъв е профилът на кандидат-студентите?

Наблюдава се спад във възрастта, на която учениците и техните родители се обръщат към образователен консултант за първи път - още в началото на десети клас, когато им предстои избор на профил в училище, който понякога е определящ за приема в университет в чужбина. С това е свързан и изборът на втора задължителна или допълнителна трета матура на ученици, които кандидатстват за Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария. За определени специалности и университети това е допълнително изискване за прием към българската диплома за средно образование. За инженерна специалност например или компютърни науки, може да се изисква държавен зрелостен изпит по математика и физика или само математика.

Средно образование в чужбина - все по-рано

Интересът към средно образование в чужбина е в пряка зависимост от изискванията на международните университети за минимален хорариум по математика и природни науки, които се разминават с профилираното обучение в българските гимназии. 

Подборът на държавата и училищата зависи и от размера на таксите и възможностите за стипендия, тъй като политическата и икономическа ситуация в Европа, и нарастващата инфлация доведоха до увеличаване на пансионните такси. Академичните стипендии за пансионните училища са в размер от 10 до 40% от таксата. 99% от завършилите продължават обучението си в избраните университети, информират образователните консултанти. 

През изминалия сезон се отчита плавно нарастване на интереса към ранно ориентиране на родителите в кои държави децата им да продължат своето образование. Увеличават се родителите, които започват проучванията си още от началното училище. Променя се и възрастовият профил на заминаващите в чужбина ученици, като началната възраст спада. Най-многобройната група заминаващи да учат средно образование в чужбина вече е 13-14 години - 47% (т.е. още след седми клас), като след нея се нареждат 14-15 години - 30%, и 16-17 години - 23%. 

Традиционно Великобритания остава най-предпочитаната дестинация за средно образование. Избрали са я 67 процента от заминалите тази година ученици. Следваща по интерес е Швейцария, която освен международната програма IB, предлага възможността за двуезични програми и изучаване на няколко чужди езика едновременно. Сред останалите дестинации се нареждат Испания, Австрия и Германия, които привличат семействата с по-ниски такси, съизмерими с европейските стандарти и възможността за кандидатстване в университет в съответната държава.

Езиковите ваканции в чужбина са с над 100% ръст
 
За първи път това лято интересът към езиковите ваканции се върна на нивата отпреди Ковид-19. Нарастването спрямо предходната година е над 100%. Топ 3 дестинациите за езикови ваканции в чужбина са: Великобритания, Германия и Испания. Сериозен е интересът към Великобритания като близо 40% от всички записвания са за там. Следват Испания (15%), Германия (13%) и Швейцария. От години немският език е вторият най-популярен след английския. 

Френският език е след испанския като популярност. Най-много пътуват деца на възраст 12-15 години, следвани от 16-18-годишни ученици. На трето място е възрастовата група 6-11 години, на четвърто място е 19 и над години. 

На курсове за възрастни се записват около 5 на сто от клиентите. Има тенденция родителите да взимат решение за лятна езикова ваканция през лятото, много по-рано. Ако доскоро най-натоварени бяха месеците април и май, то сега през февруари, март и април е пикът на записванията. Това се обуславя и от факта, че местата в най-желаните центрове свършват много рано. 11 на сто от желаещите се записват още през януари. 

През лято 2023 г. се отчита, че все по-често се предпочита пътуването в група (над 1/3 от записаните). Традиционно за следващото лято ще се предлагат групи в Англия, Ирландия, Шотландия; Германия, Франция, Испания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още