IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ притиска банките да ускорят излизането си от Русия заради опасения от американски санкции

Регулаторът е поискал подробни планове, включително от италианската UniCredit и австрийската Raiffeisen

23:36 | 17.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) е уведомила всички кредитори в еврозоната с дейности в Русия да ускорят плановете си за изтегляне от страната заради опасения, че може да бъдат засегнати от наказателни мерки на САЩ, съобщава Financial Times.

ЕЦБ е изпратила писма до кредиторите през последните седмици с искане на подробни планове относно стратегиите им за излизане от Русия, съобщават няколко запознати с комуникацията източници. Кредиторите трябва да предоставят на регулатора „план за действие“ за руския си бизнес още през юни, уточняват някои от източниците.

Миналата седмица австрийската Raiffeisen Bank International беше принудена да се откаже от сделка за размяна на активи в Русия за такива в Европа под натиск от властите в САЩ. Американската намеса предизвикала притеснения в ЕЦБ, че RBI и други кредитори може да бъдат засегнати при бъдещи ограничителни мерки.

„Това може да доведе до сериозни вреди за банковата система, ако американските власти предприемат санкции“, съобщи източник, запитан за позицията на ЕЦБ.

Писмата подчертава нарасналия натиск от Вашингтон върху европейски банкови групи, които може да подкрепят войната на Русия в Украйна над две години след началото на нашествието.

„Реакцията на ЕЦБ на американските намеси показва голямата зависимост на Европа от САЩ“, коментира съветник на банките с руски филиали. „Ние сме по-скоро последователи, отколкото лидери в преценките, засягащи европейски компании“, допълва той.

Източникът, запознат с позицията на ЕЦБ, казва, че надзорници там искали да предотвратят опасността европейските банки да бъдат сполетени от съдбата на латвийската банка ABLV, която беше затворена, след като Министерството на финансите на САЩ я обвини в „институционализирано пране на пари“ и нарушаване на санкциите срещу Северна Корея и спря достъпа ѝ до американската финансова система през 2018 г.

Писмата от ЕЦБ били написани с различни нива на строгост в зависимост от напредъка на всяка банка в изтеглянето от Русия, съобщават запознатите със съдържанието им източници. Централната банка призовава банките от еврозоната да потърсят излизане от Русия, откакто Москва започна пълномащабното си нашествие в Украйна през февруари 2022 г.

RBI, която има най-голяма експозиция към Русия сред европейските кредитори, беше уведомена да намали кредитирането си в страната с две трети спрямо сегашните му нива до 2026 г. Банката, която може да бъде глобена от ЕЦБ, ако не се съобрази с призива, вече сви кредитния си портфейл в Русия с 56% от началото на войната.

Междувременно други банки, включително италианската UniCredit, кредиторът с втората по големина експозиция, са били помолени да предоставят на ЕЦБ подробна разбивка на плановете си за дейностите си. UniCredit е получила краен срок до 1 юни да отговори. ЕЦБ е отказала коментар.

UniCredit и OTP, унгарската банка, която не е под пряко наблюдение от ЕЦБ, са започнали през миналата година да връщат в родината си част от печалбите си от руските им дъщерни дружества под формата на тримесечни дивидентни плащания.

Според източници, запознати с работата на системата за репатриране, банките трябвало да отправят искане до руските власти, които позволяват плащания на до половината от нетната печалба на дъщерните им дружества, ако те са платили местни данъци.

Миналата година UniCredit получи 137 млн. евро от руския си филиал, а OTP – 135 млн. евро. UniCredit е отказала коментар, а OTP е съобщила, че репатрираните дивиденти са били част от усилията ѝ да намали присъствието си в Русия.

Блокираните печалби на RBI първоначално трябваше да бъдат репатрирани като част от планираната ѝ сделка за размяна на активи на стойност 1,5 млрд. евро, съобщава запознат източник с процеса на вземане на решения в Русия. Банката се отказала от сделката този месец, след като Министерството на финансите на САЩ предупредило кредитора, че достъпът му до американската финансова система може да бъде отрязан, ако я осъществи.

Базираният във Виена кредитор заяви, че не е взел дивиденj от руското си подразделение „от началото на войната“ и не очаква да може да го направи в бъдеще.

„За да получим дивиденj, руските власти бяха много ясни – ангажирайте се да останете на пазара, изпълнете бизнес целите и можете да разпределите дивиденти..., ние намаляваме значително бизнеса си и се стремим активно да го продадем. Този курс противоречи на ангажимент да останем на пазара“, заяви банката.

Американските власти са притеснени и от неотдавнашни съобщения на FT, че Raiffeisen разширява бизнеса си в Русия. Банката публикува 2400 обяви за работа между декември и средата на април, в много от които се казва, че тя се стреми да се разшири в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: Dani_2077 зада ги боли повече... ако си мислят че ще успеят да изнесът големите печалби от последните години... жестоко се лъжат, всичко ще бъде заграбено от орррките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dani_2077
преди 1 седмица
Raiffeisen Bank и австрийците са ясни - просто са прокси на Русия. Само се чудя, защо САЩ още не са ги отрязали ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 седмици
До: Alex Silver: Флейтисти, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 седмици
Васали, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още