IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд замрази активи на UniCredit в страната заради иск на "Газпром"

Италианската банка има 3100 служители в Русия и над 50 клона

22:34 | 17.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски съд замрази местните активи на италианската банка UniCredit въз основа на иск на стойност 462,7 млн. евро, заведен от съвместно дружество на „Газпром“, предава Bloomberg.

Арбитражният съд в Санкт Петербург и Ленинградска област замрази активи на регистрираната в Мюнхен UniCredit Bank AG и базираната в Москва UniCredit Bank AO като част от делото, заведено от „РусХимАлианс“, става ясно от съдебни документи с дата 16 май. Дялове в други две базирани в Русия свързани компании бяха замразени наред с недвижими имоти и пари в банкови сметки.

„UniCredit беше запозната с иска пред руски съд във връзка със съдебно дело на „РусХимАлианс“, към което беше въвлечена AO UC Bank“, съобщи банката в имейл. „Само активи, съответстващи на делото, ще бъдат в обхвата на временната мярка, а не UC AO Bank като цяло. В момента правим преглед на останалите подробности“, допълни банката.

Съвместното предприятие между руския държавен газов гигант „Газпром“ и по-малкия производител „Русгаздобича“ заведе съдебни искове на стойност над 1 млрд. долара срещу европейски банки, които подкрепиха ключов проект за природен газ, блокиран от санкциите срещу Русия.

Базираната в Милано UniCredit, която работи в Русия чрез филиал с около 3100 служители и над 50 клона, казва, че е заделила над 800 млн. евро срещу дефолти в Русия от 2022 г. и е намалила кредитния си портфейл с две трети. Главният изпълнителен директор Андреа Орсел заяви през май, че кредиторът ще продължи да прави каквото може в страната и че то е съобразено със санкциите, но окончателно напускане ще бъде трудно изпълнимо.

Изслушванията на иска на съвместното дружество на „Газпром“ срещу UniCredit бяха замразени, тъй като страните имат друг съдебен процес във Великобритания, съобщи руският съд.

Външният министър на Италия Антонио Таяни осъди миналия месец конфискуването от Москва на активи в Русия, принадлежащи на друга италианска компания, производителя на отоплителни системи Ariston Thermo Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 седмици
До: IvelЕ то е ясно фалит на пендерацията :) Видяхме го през 1989-та сега отново.Нещата са простички ... русия просто не може да произвежда нищо сама.Жалко за ресурсите с които разполага. Ама може и да ги загуби след втория разпад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivel
преди 4 седмици
Доста от смелите западни инвеститори в Русия ще изреват сега и в бъдеще. Беше им дадено достатъчно време да осмислят поведението на своите правителства. Ще има доста отписвания, ако саи не следят за финансовите правила, които сами са създали. След няколко години като се тегли чертата ще се разбере, кой печели и кой губи от всичката тази неуредица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
bobopopov
преди 4 седмици
Маменцето ви жабарско.Значи можете да се ежите на Русия със санкциите на ЕС и САЩ. Сега яйцето е на дупето и следва рев.Не разбрахте ли,че търговията е пари.Парите са ви нужни,а санкциите не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
matiza
преди 4 седмици
Няма Санктпетербургска област има Град Санкт Петербург и Ленинградска област Това е както град Сафия и София-област
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още