IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михалис Сарис: Време е пътуването на България към еврозоната да завърши

Структурните реформи не трябва да спират, след като покриете Маастрихтските критерии, съветва бившият финансов министър на Кипър

23:44 | 17.05.24 г. 1

България печелите от стабилността на цените през последните пет години в рамките на Европа с изключение на последните две години. Смятам, че всички тези неща помагат да България да направи следващата крачка. Тя вече е частично член на еврозоната, заради валутния борд. Сега е време пътуването да завърши. Това мнение изрази в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването "Бизнес старт", Михалис Сарис, бивш финансов министър на Кипър.

„България изглежда подготвена за влизане в еврозоната, като страната трябва да е внимателна по отношение на фискалната дисциплина и ефективно да бъде надзиравана банковата ѝ система", посочи той. Сарис допълни, че очаква голям приток на чуждестранни еврови средства в страната ни, тъй като ще се създаде очакване за стабилна инвестиционна среда, и се надява, че тези средства трябва да бъдат правилно разпределени в ключови сектори.

Финансистът обясни, че най-добрият начин, по който България си осигурява плавен преход към еврозоната, е чрез въвеждането на валутния борд и спазването на добри политики.

 „След като България отговори на всички критерии в еврозоната, страна не трябва да спира с реформите и дългосрочните промени. За България е важно да се движи бързо, дори за неща, които изглеждат дългосрочни – като подобряване на образователната система и управленската култура на страната. Освен това, фискалната дисциплина и в същото време много адекватен надзор на банковата система“, съветва Михалис Сарис.

Той преценява, че страната ни е предприела добър ход с членството си в Съюза на банките, тъй като получава помощ и надзор от Европейската централна банка – тя следи за ликвидността на банките и стабилността им.

Каква стратегия ще гарантира плавен преход на България към еврозоната? Какви грешки може да се допуснат при влизането на България в еврозоната? Как са преодолели в Кипър съществувалото разделение сред гражданите, подобно на България, преди влизането на страната в еврозоната? Каква трябва да е комуникацията с хората, за да се освободят от страха, че ги очаква висока инфлация при приемане на европейската валута? Кои са ключовите уроци и грешки, които страната ни да избегне през призмата на кипърския опит?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 19
bobopopov
преди 4 седмици
Гаден Византиец.За какво ни е евро.Ние левове нямаме ,евро искате да ни натресете.Завирайте си го еврото в ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още