IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Бояджиев: Ще има дефицит на офиси клас Б с добро качество и на разумна цена

Чуждите инвеститори се насочват към райони извън София с добра инфраструктура, които предполагат ниски оперативни разходи

08:12 | 12.06.14 г.
<p>
	Константин Бояджиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Константин Бояджиев. Снимка: Личен архив

- Какво е според Вас мястото на държавата в процеса по привличане на инвеститори?

Ролята на държавата е от една страна да помага, а от друга - да не пречи на привличането на инвеститори. Разбира се, задължение на държавата е да поддържа икономическа стабилност, предвидима регулаторна среда, политическа стабилност и добра правна система и сигурност. Би било добре да се доведат до край и опитите за рекламиране на България като добра инвестиционна дестинация. Истината е, че съседните ни държави са много активни в тази насока и имат успешни кампании, които показват много добри резултати в привличането на знакови инвеститори.

- Офисите остават най-предпочитаният актив от инвеститорите в имоти в глобален мащаб, както и на пазара в Европа в частност. Доколко това важи за инвеститорите в България?

Тази тенденция е валидна и за България. При офис площите има потенциал за развитие, който се дължи до голяма степен на аутсорсинг индустрията и бума в софтуерната сфера. България е привлекателна с достъпната работна ръка и наличието на млади, образовани хора, които владеят по няколко езика. В най-търсените бизнес локации дори се отбелязва леко повишаване на нивата на наемите.

- Всички говорят за дъното на пазара, за достигане на равновесна точка. Достигнахме ли наистина този етап и как очаквате да се развие процеса по възстановяването?

На глобално ниво можем да отчетем завръщане на оптимизма и увеличаване на плановете за инвестиции в недвижими имоти. Тези положителни нагласи се дължат на икономическата стабилизация, овладяването на дълговата криза и възходящия тренд на капиталовите пазари и точно този оптимизъм няма как да подмине и България.

- Доколко се стабилизира кредитирането за сектора на бизнес имотите в България и региона и какви тенденции се наблюдават при финансирането на проектите?

При големите инвеститори с безупречна бизнес репутация кредитирането никога не е било проблем. Освен компании от Европа обаче, все повече компании от Азия и Близкия Изток се интересуват от инвестиции в нашия регион и преоткриват България като добро място за влагане на своите капитали.

- Как очаквате да се развива пазарът на офиси и търговски площи в краткосрочен и средносрочен план, предвид икономическата и политическа обстановка в страната?

Бизнесът е зависим от много фактори, а пазарът в голяма степен следва общото икономическо представяне на страната. Въпреки всичко смятам, че качествените проекти - офисни или търговски, притежаващи много конкурентни предимства, ще продължават да са печеливши. Пазарът постоянно налага нови тенденции за развитие, което променя моделите на инвестиране, така че  всяко решение за старт на нова инвестиция трябва да се взима след внимателен анализ и проучвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още