fallback

София единствена в ЦИЕ продължава с бурното развитие на търговски площи

София е първа по спад в наемите на първокласните търговски площи в ЦИЕ за 2010 г. със 17% понижение

14:42 | 25.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

С новите 1,6 млн. кв. м площи в търговски центрове в Централна и Източна Европа (с изключение на Русия и Украйна), ръстът на модерните площи, които излязоха на пазара, се забави с 20% в сравнение с 2009 г., сочи доклад.

Очакваните площи за 2011 г. са непроменени от 2010 г., като основният фокус ще бъде върху Полша. Строителната активност в Чехия, Унгария и Румъния продължава да бъде ниска – фактор, който се очаква да спомогне за по-бързото възстановяване на пазара, сочи анализ на CB Richard Ellis, Inc.(CBRE), с който Investor.bg разполага.

Единственото изключение от този тренд е България, където ръстът в инвентара от търговски площи беше значителен през 2010 г., в резултат на разминаването във времевите рамки на портфолиото от проекти в процес на развитие на пазара, пише компанията.

По данни на друга консултантска компания Foron International 2010 г. е отчела близо петкратно годишно повишение в инвентара от търговски площи с над 346 хил. кв. м брутна отдаваема площ в нови центрове на пазара. За сравнение, новите площи за периода между 2006 и 2009 г. са били малко над 211 хил. кв. м.

Данните на CBRE показват, че инвентарът от търговски площи в България през 2010 г. се е удвоил и е достигнал 627 хил. кв. м.

Пазарът на проекти в процес на развитие остава много активен с още 300 хил. кв. м площи, които все още се развиват.

Въпреки това търсенето остава слабо, както в София, така и в останалите регионални градове на страната, сочи докладът.

Незаетите площи в повечето търговски центрове се покачиха. Въпреки това търговците са по-оптимистични относно 2011 г. и очакват оборотите им да започнат отново да се покачват след резките понижения през 2010 г.

Информация на консултантската компания MBL, партньор на CBRE за България, показва, че през последното тримесечие на 2010 г. празните площи в моловете у нас са се повишили значително и са достигнали 24%.

Както най-активен по отношение на развитието на проекти пазарът в София е бил и регионът, отчел най-голям спад в наемните нива в ЦИЕ през 2010 г. както през последното тримесечие на 2010 г., така и през цялата година.

Наемите на първокласните търговски площи са отчели 11% спад за тримесечието и 17% понижение за 2010 г.

За сравнение, много пазари като Букурещ, Будапеща и Варшава са останали стабилни, а други, сред които Братислава и Киев, са отчели силни ръстове в наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още