IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо четвърт от търговските площи в страната са празни

Търговците очакват по-силна 2011 г. в сравнение с миналата, която оценяват като неуспешна, сочи доклад

14:37 | 01.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Близо четвърт от търговските площи в страната са празни

Делът на незаетите търговски площи в страната отчете рязък ръст през последното тримесечие на 2010 г., като достигна 24%, сочи нов доклад.

Причината за големия обем на незаетост е отварянето на нови търговски центрове в някои от големите градове и слабото търсене от страна на наемателите.

Най-голям дял ръст при свободните площи към края на миналата година бе регистриран в Русе, където бяха отворени два търговски центъра с по-малко от 40% наети площи, сочи доклад на консултантската компания MBL, с който Investor.bg разполага.

Незаетите площи в София останаха почти без промяна с дял от 5%, или 10 800 кв. м.

Четвъртото тримесечие бе последната надежда както за търговците, така и за предприемачите, които отчаяно очакват подобрение на пазара, за да наваксат с продажбите за 2010 г. В страната бяха отворени четири нови търговски центъра с големи дялове на незаетост и значителен брой от търговците останаха разочаровани от оборотите, постигнати по време на краткия сезон през декември, се казва в доклада.

Общо 297 хил. кв. м търговска площ бе в строеж в страната, което бе понижение в сравнение с предходното тримесечие. Общият обем на площите, които са на етап проект или се планира да бъдат развити, бе 1,15 млн. кв. м. Много вероятно е обаче по-голямата част от тези проекти да не бъдат завършени през следващите 2-3 години поради ограниченото финансиране и липсата на търсене.

Съществуващият инвентар от търговски площи в София остана непроменен в сравнение с предходното тримесечие – 211 хил. кв. м. Общо 75 хил. кв. м бяха в процес на изграждане в столицата, а други 540 хил. кв. м – в проектна фаза.

Няколко нови мола се планира да бъдат отворени през следващите две тримесечия в Пловдив и Плевен.

Рязък ръст бе отчетен в съществуващия инвентар от площи на глава от населението – показател, според който България бе на опашката в Европа. В края на 2010 г. той достигна 82 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души. Варна остава водещият град в това отношение с дял от 406 кв. м на 1000 души, което е сравнимо с някои от развитите пазари в Европа. Най-рязък ръст бе отчетен в Русе (326 кв. м на 1000 души) и Стара Загора (287 кв. м на 1000 души), докато София остава с най-нисък дял от 172 кв. м, на фона на най-висока покупателна способност в страната.

Търсенето на търговски площи остава слабо, въпреки че търговските вериги очакват по-силна 2011 г. в сравнение с 2010 г., която те оценяват като неуспешна.

Слабо понижение отчитат наемните нива в страната. Наемите в първокласните центрове в София варират между 25 и 35 евро на кв. м, докато нивата в регионалните градове са 15-20 евро на кв. м, в зависимост от локацията. Офертните нива на най-големите търговски улици в София започват от 40 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Тази година се очаква фалити и затваряне на магазини в МОЛ-овете!!! Търговците които са там трябва да вземат спешни мерки. Намалване на персонала, намаляване броя на магазините от една верига...или затваряне направо на магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
"Търговците очакват по-силна 2011 г" Блаженни са вярващите. Подобни очаквания не са на база икономически показатели, а по скоро в сверата на фантазиите. Няма тенденция за увеличаване на доходите на населението и следователно едва ли ще развъжат кисиите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още