fallback

Продажните цени на жилищата се стабилизират

Ще продължи да се стеснява ценовата ножица между очакванията на продавачите и купувачите на имоти, според консултантска компания

12:18 | 18.03.13 г. 7

Средно с близо 2% са се понижили средните продажни цени на жилищата в България през 2012 г. спрямо 2011 г., отчитат от консултантската компания Форос.

„В сравнение с предходните години този спад е много по-малък, което говори, че пазарът вече се стабилизира“, посочват от компанията.

Най-силен спад е отчетен в Стара Загора – 6,5% , следва София с 2,8%, а в Шумен е регистрирано понижение от малко над 1%.

Според типа строителство най-висок на годишна база е спадът на офертните цени на панелните жилища - 1,92%, докато при монолитните понижението достига малко над процент. При новото строителство обаче се отчита лек ръст в цената – 0,6%.

„Забелязва се стабилизиране на ценовите нива на апартаметите в близост до вече изградените търговски центрове в градовете, както и около спирки на метрото в София, като на места е отчетен дори ръст в продажните цени", отчитат още от агенцията.

Средната доходност на жилищни имоти в страната към декември 2012 г. е 6,48%. В сравнение с 2011 г. тя е с 0,26 процентни пункта по-висока, сочат данните.

По отношение на сумата, която купувачите са склонни да заплатят, за София тя е средно около 55 хил. евро, във Варна – 53 хил. евро, в Бургас – 35 хил. евро, а в Стара Загора – 43 хил. евро. За вземане на решение за покупка са необходими 2-3 месеца, като в това време се извършват между 5 и 15 огледа, отчитат експертите.

Цената продължава да бъде сред основните фактори за покупка на имот, въпреки че в момента ценовата ножица между очакванията на продавачи и купувачи се стеснява. Процентът на корекция между офертната цена и цената, при която се сключва реално сделката, вече е между 3% и 10%, за разлика от предходните няколко години, когато достигаше до 20%. "Тази тенденция ще продължи и през 2013 година, което ще допринесе за повишаване на броя на сделките в сегмента", прогнозират от компанията.

Около 48% от реално търсещите клиенти предпочитат апартаменти ново строителство, въпреки често нефункционалното разпределение на площта. Все повече от търсещите се ориентират към нови затворени комплекси заради по-добрата среда и допълнителните услуги, които предлагат.

Интерес към сгради старо строителство също има, основно заради доброто съотношение качество-площ-цена. Панелните жилища пък се предпочитат основно от клиенти, които разполагат с по-малко финансови средства, а искат да живеят в голямо жилище, посочва се в доклада на компанията.

Важен фактор при вземането на решение за покупка е състоянието на инфраструктурата в района. Все по-голям е делът на купувачите, предпочитащи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото. В някои градове се забелязва и повишено търсене и в районите около новоизградените шопинг центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още