IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажните цени на жилищата се стабилизират

Ще продължи да се стеснява ценовата ножица между очакванията на продавачите и купувачите на имоти, според консултантска компания

12:18 | 18.03.13 г. 7
<p>
	Цените на жилищата - и наемните, и продажните, се очаква да останат стабилни като цяло. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Цените на жилищата - и наемните, и продажните, се очаква да останат стабилни като цяло. Снимка: Investor.bg

Основните купувачи на пазара са българските граждани. От чужденците най-активни са руснаците, чиито интерес е насочен предимно към Черноморието. Наблюдава се тенденция за интерес не само към ваканционните имоти, но и към жилищата в градовете по Черноморието, като Бургас, Варна, Поморие и др. Спокойствието на града и наличието на медицински центрове, училища, детски градини и други удобства там са сред основните причини за това, коментират експертите.

Що се отнася до пазара на наеми, предлагането на имоти остава стабилно. Предлагат се предимно апартаменти с площ между 50 и 100 кв.м, а цената варира между 130 и 350 евро.

През миналата година се забелязва по-засилено търсене на жилищни имоти под наем в сравнение с 2011 г. Причината е продължаващата миграция на населението от по-малките населени места към големите градове в търсене на работа. От друга страна нарастващият брой на хората с финансови затруднения, принудени да продадат жилищата си, също ги отвежда на пазара на наеми.

Наемателите предпочитат предимно апартаменти с една и две спални с площ между 50 и 80 кв.м, а цената, която са склонни да заплатят, е в рамките от 100 евро до 300 евро. За вземане на решение за наемане са необходими от 5 до 10 огледа в рамките на около две седмици.

Основните изисквания на наемателите са свързани с добрата локация, благоустроеността на района, наличието на удобен транпорт, възможността за паркиране, доброто общо състояние на имота, пазарната цена. Друго важно изискване е гаранционният депозит да бъде максимум за 1 месец и да няма условие за предплащане.

Процентът на корекция между офертната цена и цената на наемане е до 10%. В сравнение с 2011 г, той се е понижил с 5 процентни пункта.

Компанията очаква цените на жилищата – и продажните, и наемните, за останат стабилни, като на места могат да бъдат отчетени колебания от -5% до +2%. Строителната и инвестиционна активност в сегмента ще остане ниска. Не се очаква стартирането на нови мащабни проекти. Основното предлагане на имоти в сегмента ще бъде в рамките на вторичния пазар.

Според експертите заради политическата и икономическа криза, хората ще бъдат по-склонни да влагат спестяванията си в имоти, за да избегнат риска от покачване на инфлацията и срив във финансовата система. В тази връзка очакванията са търсенето да остане стабилно, като основен мотив за сделка ще бъде задоволяването на собствените нужди от жилище. Същевременно вероятно ще продължи да се стеснява ценовата ножица между очакванията на продавачите и купувачите на имоти, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 8
Веск
преди 11 години
Продължение. Значи след 4-5 години малките набори (като брой деца) стават купувачи, а това е проблем. Населението твърдо намалява, отдолу идат малобройни набори и то.... малцинствени. Дай боже всички етноси да имат пари за имоти ама скоро не вярвам да стане. Отгоре на това руския проблем дебне - скоро може да си имаме кметове руснаци в някои морски общини. Аз лично не съм русофоб , даже обратно, но това ми е в повече. Та има и доста лоши тенденции. Например намалява броя членове на семейство - какво правим със скъпи четиристайни при средно 2.5 души на семейство искащо малуъ двустаен. Имаме малко време и следва да действаме. Инвестиции, строителство, саниране, програми, облекчения. Иначе няма ръст бе хора - ние сме развиваща се страна. Аз залагам на малките жилища в бъдеще и даже оглеждам за такова вече (на тези цени сега) само като инвестиция. То освен оптимизъм друго не ни и остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 8
Веск
преди 11 години
У нас никога не е било лесно да си купиш жилище. Без кредитиране няма ръст на сделките. Без ръст в строителството пък отказва да расте и икономиката като цяло. При Костов цените на кв.м спрямо заплати бяха като сега долу горе и нямаше много сделки - нямаше лесни кредити. Строителството обаче създава целогодишна заетост и аз си го предпочитам пред така хваления туризум например. Даже е сравнително по-прозрачен отрасъл откъм данъци и законосъобразност. Лошото е в ниското доверие, безработицата и т.н. социално-икономически параметри. Добре е да се гони растеж в икономика, строителство , имотни сделки и т.н. преди малобройните набори 1995, 96 и т.н. да станат основен купувач на имоти. След няколко години те влизат в играта............ следва продължение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 13
avramcho
преди 11 години
Истината ли - това е Твоята истина ;)Истинската истина - "скоро по БТВ""Чети" вота под всеки пост ..........."звездите не ти ли го говорят" ?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 12
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Докато годишната доходност по срочен депозит е над 4 % год. , а кредита над 8-9 % год. с всякаква възможност за промяна на лихвата нагоре едностранно от банката. Докато няма закон за фалит на физическите лица, цените на имотите ще вървят само надолу с бавни темпове...това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 16
avramcho
преди 11 години
"Преброяването" на ................започна !Вече имаш 26 "+" , още 9 "-" от мен.........значи само от тази статия Купувач/ "мераклиите" са 35..........значи има на кого да се продава ;)и Ще се продава.......макар и не на желаните от вас цени........но пък на нас Цените ще ни харесат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 25
avramcho
преди 11 години
Истината е , че имаш 16 положителни вота...което значи че има още мераклии за еФтинко ;)А освен мареклии за еФтинко има и Банки-които трябва да продават кредити а Те Не залагат на еФтинкото а.........на обратното ;)Така че "Мармотът ще продължава" да "опакова " шоколада ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 74 rate down comment 14
studioaa
преди 11 години
Тоя филм вече съм го гледал много пъти в последните 5 години. Но истината е съвсем друга, доходите продължават да падат, безработицата да расте и имотите да поевтиняват. Няма никакви изгледи на подобряване на заетостта, следователно единствената възможна посока за цените е надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още