fallback

Агенция за имоти очаква цените на жилищата да тръгнат нагоре

Ограниченото ново строителство и сигурността на инвестицията в имот ще подкрепят интереса към пазара, а оттам и цените

12:43 | 15.04.13 г. 16

Лек ръст на цените на имотите очакват от Адрес Недвижими имоти. Според компанията спадът на цените е в миналото, още повече, че новото строителство е силно ограничено. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

„Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес.

„В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот”, допълва Павлов.

От компанията отчитат сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент през първото тримесечие. Статистиката на агенцията сочи, че всеки 4 от 5 сделки са за жилища на стойност под 50 хил. евро. Закупените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв.м.

„Хората с по-ниски финансови възможности бяха изключително активни през първото тримесечие на годината”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС Недвижими имоти. „В неустойчивите в момента времена те решиха, че е по-разумно да направят сигурна инвестиция за парите си, каквато е покупката на имот. Макар и малко, тези средства обикновено стигаха да покрият около 40% от стойността на сделката, а останалите купувачите осигуряваха чрез кредит”, допълва Богданов.

Редица купувачи са прибегнали до потребителски кредит за сделка с жилище, като така са си спестили процедурата за кандидатстване за ипотека.

Според анализа на компанията през първите три месеца на годината повечето от закупените в София апартаменти са били в кварталите "Обеля", "Гевгелийски", "Свобода", "Овча Купел", "Лагера", "Манастирски ливади", "Люлин", "Младост", както и в района на широкия център.

Около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция, допълват от агенцията. „Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем“, посочват експертите.

Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти – те представляват една четвърт от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат третата по предпочитание позиция.

Що се отнася д опазара на наеми, според компанията търсенето през първите три месеца на годината е било концентрирано в центъра на столицата, като предпочитани са били добре обзаведените или поне ремонтирани жилища.

Пазарът на наеми в София за периода е концентриран основно в района на ул. „Г.С. Раковски”, бул. „Христо Ботев”, района на Докторската градина, бул. „Мадрид”, бул. „Витоша”, както и в квартали като "Банишора", "Лозенец", южните райони и "Изток". Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м. Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.

С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от компанията. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи. Интерес представляват имотите в районите като “Лагера”, „Гео Милев”, Център и „Изток”. Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м. Продължават да са много търсени магазините по ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Георги. С. Раковски”, бул. „Витоша”. Търсенето за бул. „Витоша” е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси.

Агенцията прогнозира, че през следващите месеци пазарът на имоти ще бъде активен, а основен двигател ще са купувачите на основно жилище. Ще се наблюдава и развитие на бизнеси, фокусирани на места с голям поток – до метростанции, големи кръстовища, спирки на транспорта, пазари и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още