IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция за имоти очаква цените на жилищата да тръгнат нагоре

Ограниченото ново строителство и сигурността на инвестицията в имот ще подкрепят интереса към пазара, а оттам и цените

12:43 | 15.04.13 г. 16
Агенция за имоти очаква цените на жилищата да тръгнат нагоре

Лек ръст на цените на имотите очакват от Адрес Недвижими имоти. Според компанията спадът на цените е в миналото, още повече, че новото строителство е силно ограничено. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

„Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес.

„В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот”, допълва Павлов.

От компанията отчитат сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент през първото тримесечие. Статистиката на агенцията сочи, че всеки 4 от 5 сделки са за жилища на стойност под 50 хил. евро. Закупените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв.м.

„Хората с по-ниски финансови възможности бяха изключително активни през първото тримесечие на годината”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС Недвижими имоти. „В неустойчивите в момента времена те решиха, че е по-разумно да направят сигурна инвестиция за парите си, каквато е покупката на имот. Макар и малко, тези средства обикновено стигаха да покрият около 40% от стойността на сделката, а останалите купувачите осигуряваха чрез кредит”, допълва Богданов.

Редица купувачи са прибегнали до потребителски кредит за сделка с жилище, като така са си спестили процедурата за кандидатстване за ипотека.

Според анализа на компанията през първите три месеца на годината повечето от закупените в София апартаменти са били в кварталите "Обеля", "Гевгелийски", "Свобода", "Овча Купел", "Лагера", "Манастирски ливади", "Люлин", "Младост", както и в района на широкия център.

Около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция, допълват от агенцията. „Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем“, посочват експертите.

Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти – те представляват една четвърт от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат третата по предпочитание позиция.

Що се отнася д опазара на наеми, според компанията търсенето през първите три месеца на годината е било концентрирано в центъра на столицата, като предпочитани са били добре обзаведените или поне ремонтирани жилища.

Пазарът на наеми в София за периода е концентриран основно в района на ул. „Г.С. Раковски”, бул. „Христо Ботев”, района на Докторската градина, бул. „Мадрид”, бул. „Витоша”, както и в квартали като "Банишора", "Лозенец", южните райони и "Изток". Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м. Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.

С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от компанията. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи. Интерес представляват имотите в районите като “Лагера”, „Гео Милев”, Център и „Изток”. Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м. Продължават да са много търсени магазините по ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Георги. С. Раковски”, бул. „Витоша”. Търсенето за бул. „Витоша” е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси.

Агенцията прогнозира, че през следващите месеци пазарът на имоти ще бъде активен, а основен двигател ще са купувачите на основно жилище. Ще се наблюдава и развитие на бизнеси, фокусирани на места с голям поток – до метростанции, големи кръстовища, спирки на транспорта, пазари и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 11 години
Защо агенциите искат цените на имотите да са високи? Ами много просто- в годините на бума набутваха цялата си печалба в имоти. Че и бая кредити дръпнаха и набиха в "изгодни" недвижимости. И сега хич не им харесва да отписват 50- 60% от "инвестицията", а и ипотечките натежават все повече. А дори все още ла*ното не е ударило вентилатора.Та така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Да добавя само за протокола, че търговските и офис площи в областните градове са заети едва на около 65 %...очакваме покачване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Ще има да чакат още някоя и друга година...и аз чакам, ама на, все надолу ми вървят доходите от наем от 4-5 год., а данък сгради и такса смет е вдигната за тази година с около 15 %...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Не знам защо всички искат цените на имотите да са високи. Особено агенциите? Тяхната работа нали е да продават? Важното е да има продажби?Отделно, балонираните цени на имотите вредят на икономиката. Вредят на цялата държава. Щото всички стоки които се продават и купуват в страната калкулират тия високи цени, да не говорим, че както е в момента никой не си поддържа имотите, нито пък държавата и общините - инфраструктурата. Щото нямало пари. Всъщност цените на имотите в България са високи, заради бонуса - да не се плаща нормален данък и да не се поддържа имота - може да го оставиш безнаказано да се руши. Така обаче - една голяма част от икономиката липсва - тая свързана с поддържането на имотите и инфраструктурата. После се чудим защо няма работа и доходите са ниски.----http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
На всички, вкл на мечтателя г-н Павлов е ясно какво движи цените на имотите/а и не само на тях/. Това чудно нещо в свободния свят се нарича ПАЗАР. За да има растеж на цените,трябва да има търсене.И хайде сега, господинчо, да ни обясниш що за търсене ще е то и има ли почва у нас?Ето участниците в уравнението:1.Чужденци - те инвестират,нуждаят се от офиси и жилища за служителите си,наемат работници.2.Българи - имат работа и добри доходи3.Нисколихвено кредитиране-появява се когато икономиката расте с над 3% на година и пряко зависи от т.1 и т.2Нищо от това го няма в Бг.Инвеститорите избягаха заради кризата и мутрите ни и няма шанс да се върнат по т.1,английската лира е слаба, а руснаците купуват смо по морето и далеч не каквото им се предложи на всякаква цена.Безработицата е на страховити нива.Та..откъде щеше да дойде търсенето,не разбрах, че от там и растеж на цените?!Извинявам се,ама човек s 200К купува имот в Обеля?!....Do-oh.....:):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
4i4o_Pay
преди 11 години
Независимо от броя сделки смятам, че тази цена от 50 000Е може да се тълкува и като спад на по-скъпите имоти от 80 - 100 000Е на под 50 000Е и намирането на купувачи на тези по-реални цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
aikmana
преди 11 години
Прави впечатление, че в Investot.BG се акцентира все повече на:Превод на български на материали от чужди медии.Пре-публикуване на материали от друки български медии.Даване на свободно поле за изява на всякакви по-скоро незнайни анализатори, специалисти и "разбирачи" от калибъра на г-н Павлов от Адрес.Спонсорирани статии от типа на многото златни медали на Винпром Пещера на Винарията...Всичко това забъркано в техен си (лош)стил със щипка неграмотно/нехайно отношение към българския език :(Аз лично (не че ме пита някой :) бих препоръчал да се концентрират предимно върху превода на чужди материали - другото смятам, че не им се отдава.Съжалявам за коментара не може парите и на хляба мекото да са всичко в една медия. И малко истинска журналистика си требе, май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
mobiman
преди 11 години
Една и съща статия по всички електронни медии. :-)Явно е евтино да се рекламира и Адрес могат да си го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
mobiman
преди 11 години
Една и съща статия по всички електронни медии. :-)Явно е евтино да се рекламира и Адрес могат да си го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Тия от Адрес от 2008 г. за поне десети път обявяват, че имотите тръгват нагоре. E, няма лошо, все някога ще познаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още