fallback

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44

Жилищното строителство в София започва да се отлепва от дъното, макар и да остава далеч от темповете отпреди кризата.

През второто тримесечие на годината в столицата е започнало строителството на 49 нови жилищни сгради с общо 298 жилища в тях и малко над 39 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през първите три месеца на година започнатите сгради са 35 с 85 жилища и малко над 13,5 хил. кв. м РЗП, а година по-рано сградите са 45 със 180 жилища с над 22 хил. кв. м РЗП. През 2010 г., откогато са последните данни, за периода април-юни започнатите нови жилищни сгради са били 112 с 264 жилища и РЗП от над 54 хил. кв. м.

Статистическият институт отчита раздвижване и на строителството на нови административни сгради, макар и отново при ниски обеми. През второто тримесечие са започнати 4 нови административни сгради с РЗП от над 6,7 хил. кв. м, след като през предходните три тримесечия не беше отчетено ново строителство в сегмента.

Ускорява се и строителството на други сгради, в която категория попадат индустриалните и логистични площи – един от най-активните сегменти от пазара на бизнес имоти през последните месеци. Започнатите през второто тримесечие сгради са 43 с РЗП от над 10 хил. кв. м спрямо 13 и РЗП от 11,3 хил. кв. м през първите три месеца на годината и 18 с РЗП от 10,2 хил. кв. м година по-рано.

Столицата се очертава и като една от активните арени на ново жилищно строителство строителство. Данните на НСИ сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени – 1 100.

Ръст на строителството по Черноморието

Новото жилищно строителство по Черноморието, където доминира търсенето на ваканционни жилища от рускоговорящи граждани, продължава да се разширява.

Област Бургас е втора в страната по започнати нови жилищни сгради и на първо място по издадени разрешителни за строеж. През второто тримесечие започнатите нови жилищни сгради са 197 със 790 жилища в тях и общо над 96 хил. кв. РЗП. През първите три месеца на годината започнатите нови жилищни сгради са почти наполовина по-малко – 98, с 524 жилища в тях и почти 52,9 хил. кв. м РЗП. Година по-рано активността е била още по-слаба – започнати 81 сгради с 287 жилища и почти 31 хил. кв. м РЗП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още