IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 25-та в света по завършени молове през 2014 г.

Китай е най-активният пазар на търговски площи в глобален мащаб

15:01 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Развиващите се пазари в Азия са най-предпочитани за строителство на нови шопинг центрове заради разрастващата се средна класа и желанието за експанзия на глобалните търговски вериги.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Развиващите се пазари в Азия са най-предпочитани за строителство на нови шопинг центрове заради разрастващата се средна класа и желанието за експанзия на глобалните търговски вериги. Снимка: архив, Ройтерс

Наблюдава се обаче забавяне на темповете на развитие на пазара на търговски площи в страната. В сравнение с 2013 г. е отчетен 13 на сто спад на завършените нови площи на фона на забавянето на икономиката като цяло и на строителния и имотния сектори.

В Ухан са били завършени най-много нови търговски центрове – малко под 1 млн. кв.м, отчита още компанията. В Ухан, заедно с Чънду и Пекин (втори и трети в класацията по завършени търговски площи), са концентрирани половината от новозавършените търговски центрове в Китай през миналата година. Повечето проекти в Ухан са със заетост над 80 на сто.

Класацията на най-големите пазари по завършени нови търговски площи се допълва от Чунцин, Москва, Сеул, Истанбул, Шънджън, Куала Лумпур и Манила. В дъното ѝ е Киев със завършени малко над 71 хил. кв.м, следван от Ню Йорк със малко над 72 хил. кв.м, Берлин (76 хил. кв.м), Щутгарт (78 хил. кв.м), Париж (86 хил. кв.м).

Най-много търговски площи са в процес на строителство в Шанхай – над 4,1 млн. кв.м, следван от Шънджън (над 3,4 млн. кв.м), Чънду (малко над 3 млн. кв.м), Чунцин (над 2,6 млн. кв.м) и Гуанджоу (близо 2 млн. кв.м).

В топ 10 има само един град извън Китай – Банкок с малко под 1,4 млн. кв. Нови търговски площи в строеж. Москва е 11-та с малко над 1,2 млн. кв.м.На дъното на класацията е Абу Даби с 214 хил. кв.м, а преди него е Тайпе с почти 242 хил. кв.м.

Европа – активността се мести на изток

Строителната активност в Европа все още е потисната, макар и да има оживление и то главно в Централна и Източна Европа. Завършените през миналата година търговски площи на Стария континент съставляват само 23% от общо завършените, като по-голямата част от новите шопинг центрове е концентриран в Русия.

Москва е определена и от CBRE като най-активният пазар на търговски площи в Европа със завършени общо почти 600 400 кв.м. Вторият най-активен пазар е Истанбул с малко над 440 хил. кв.м завършени нови площи, а за Западна Европа лидерът е Париж.

В Америка лидер по завършени нови молове е Лас Вегас (над 151 хил. кв.м), следван от Лима (112 хил. кв.м) и Мексико сити (почти 110 хил. кв.м).

Що се отнася до площите в строеж, Москва и Истанбул отново затвърждават водещата си роля в Европа. Сред най-активните пазари е нареден още Киев (в процес на строителство са почти 521 хил. кв.м), въпреки конфликта в Източна Украйна, както и Абу Даби (214 хил. кв.м).

От пазарите в Америка най-активно е строителството в Ню Йорк и Монтерей. Активността в Латинска Америка и Канада като цяло се свива в сравнение със САЩ, макар че в Мексико, Чили, Перу, Панама и Бразилия – държави с постоянно нарастващо население, все пак има стабилно строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още