IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища в София се увеличават с бързи темпове

Предлагането ще продължи да не отговаря на търсенето в близко бъдеще, според консултантска компания

14:30 | 29.09.15 г. 37
Сделките с жилища в София се увеличават с бързи темпове

"Младост" е районът, отличил се през наблюдавания период със значим ръст в броя на сделките – 25%. Раздвижването в района се дължи предимно на близостта до бизнеспарка и множество офиси, удобните училища, непосредствената близост до изхода на града.

Компанията отчита още, че около две трети от сделките се сключват с пари в брой. Продажба на друг имот или помощ от близки са другите основни методи за финансиране на сделка. Останалите покупки се правят с кредит, като от тях само 2% е делът на тези, финансирани с потребителски заем.

При ипотечните кредити се наблюдава силна поляризация. От една страна се теглят заеми, които покриват под 40% от стойността на сделката, а от друга - такива, с които се заплаща над 80% от цената на имота. 

От първия тип кредити най-често се възползват хора, които често разполагат с цялата сума, но си оставят известна сума в брой, която да използват за други нужди на по-късен етап. Ипотеката за тези купувачи се явява един вид гаранция за сигурността на сделката, тъй като банката проверява инвеститора и имота, коментира Шехерова.

Кредитите, покриващи над 80% от стойността на жилището, са изборът най-често на млади хора, които не разполагат със съществен обем пари в брой, но искат да реализират покупката си сега, когато цените все още са изгодни.

Очакванията на "Имотека" са, че в близко бъдеще предлагането на пазара в София ще продължи да не отговаря на търсенето на купувачите. Активността обаче се очаква да расте, като се очаква увеличение на цените в София от порядъка на 10 на сто към края на тази година спрямо предишната. Предстоящата 2016 г. ще стартира традиционно спокойно в първите седмици, но скоро след това ще се усетят първите признаци на все по-активен пазар, прогнозират още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 46 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
преселването в сф и купуването на кокошарник с надеждата 4е животът ти ше е добре е жесттока илюзия и измама...по добре в плевня на село и ов4ар или комбайнер но не и в сф или големите градове..кой има акъл ше разбере защо....защото освен да си роб друго не те о4аква а хубавите длъжности няма да се появят в позвънете така 4е ако нямате владика в сф не се хабете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 25
skeptika
преди 8 години
колега , хуморът ти е без конкуренция , лошото е , че с Хумор НЕ се Пазаруват имоти...вече искат Евро!а КТБ беше КРАЙ на Идилията "евтини имоти + далавера от лихви по депозити " !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
още абсурди се пишат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
iivanoff
преди 8 години
Това е още началото на началото, но ако някой търси да купува... вече се отдалечава от влака ;)))Скоро маймуните ще разберат НОВОТО подготвяно им тиражирано "официално" обяснение за ръст на цените на НИ /СТАРОТО беше "КТБ"/, а след това третото ...Изобщо маймуните до последно ще бъдат "правилно" информирани за истинската прочина за движението на влака, за да могат да го изтърват във двете посоки ПАК! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 6
Mito Karamitov
преди 8 години
Пилещар, твоя ли е агенцията:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 33
skeptika
преди 8 години
тази новина може да доведе до ожесточена полемика..още повече , че броят на закъснелите да купят на ниски цени става отчетливо по-голям !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още