IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на глобалния пазар на офиси се забавя в началото на годината

За тази година се очаква пик в строителството на нови офиси, според глобален консултант

10:35 | 23.06.16 г.
Активността на глобалния пазар на офиси се забавя в началото на годината

Активността на наемателите на глобалния пазар на офиси леко се е забавила през първото тримесечие заради по-внимателното обмисляне на релокациите и плановете им за експанзия, пише консултантската компания JLL в нов доклад, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло обемът на усвоените площи на глобалния пазар на офиси е с 1% по-нисък за периода на годишна база. Спадът почти изцяло се определя от свитата активност в САЩ – с 10% на годишна база до най-ниско ниво от финансовата криза насам, заради опасенията за стабилността на световната и местната икономика.

Същевременно в Европа и Азия се отчита ръст на отдадените площи от съответно 14% и 7% на годишна база през първото тримесечие.

Заради по-слабото първо тримесечие на глобалния пазар на бизнес имоти JLL ревизира очакванията си за пазара за цялата година. Според актуалната прогноза обемът на усвоените офис площи ще достигне нивото от миналата година с потенциал за ръст от не повече от 5%.

Експертите смятат, че Азиатско-тихоокеанския регион ще се представи най-добре с ръст на усвоените площи от 10-15% за годината спрямо предходната година.

В доклада се посочва, че страхът от евентуална нова рецесия в САЩ е накарал много от наемателите в страната да преразгледат плановете си за експанзия. Много фирми обаче все още имат желание да се преместят, за да подобрят качеството на работните места, а и да се справят с рекордната заетост в момента.

Като цяло активността на пазара на офиси в САЩ се доминира от технологични компании и фирми за финансови услуги. Най-силен ръст на нетното усвояване отчитат пазарите в Сиатъл, Силициевата долина и Остин заради продължаващата експанзия на големи технологични гиганти като Facebook, LinkedIn, Microsoft и Oracle.

Продължава и експанзията на бизнеса със споделени работни пространства.

В Европа нетно усвоените офис площи през първото тримесечие достигат почти 2,5 млн. кв.м, което е най-силното първо тримесечие от 2011 г., отчита компанията. Германия е най-добре представящия се пазар с ръст на усвоените площи от 16 на сто през първото тримесечие на годишна база.

С 19% са нараснали и усвоените обеми в Париж, докато в Лондон ръстът осезаемо се е забавил до 2% на фона на референдума на Великобритания за членство в Европейския съюз, който се провежда днес.

Експертите очакват темповете на усвояване на офис площите в Лондон да продължат да се забавят и през второто тримесечие, което ще се отрази на активността през цялата година.

В Азия най-силна активност на пазарите на офиси е регистрирана в Бангалор, Токио, Делхи и Манила, докато в Пекин и Шанхай е отчетен спад, който се обяснява със свитото в момента предлагане на офиси.

За цялата 2016 г. JLL очаква да бъде достигнат пик на цикъла при строителството на офис площи с очаквани 16,8 млн. кв.м нови площи. До 2018 г. се очаква новопостроените офиси да намалеят до 15,8 млн. кв.м.

В глобален мащаб делът на незаетите площи се очаква да се колебае около 12%.

Що се отнася до наемите, през първото тримесечие е отчетен ръст от 4,4% на годишна база. Най-силно увеличение е регистрирано в Дубай, Стокхолм, Сидни, Хонконг, Лос Анджелис и Шанхай. За цялата година се очаква темпът на ръст да достигне 3-4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още