IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на европроектите спъва строителния бранш

По-малко и по-малки обекти свиват оборотите в сектора след ударното усвояване на евросредства през 2015 г. за периода 2007-2013 г.

08:14 | 24.08.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътните проекти са значително по-малки, с изключение на недостроения участък на магистрала Струма, който още не е стартирал.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Пътните проекти са значително по-малки, с изключение на недостроения участък на магистрала Струма, който още не е стартирал. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Строителната продукция през 2016 г.

През 2016 г. са реализирани обекти на стойност над 11,25 млрд. лева, отчита Камарата на строителите. Сравнителните данни показват намаление с 37% на годишна база.

В сградното строителсво продукцията е малко под 6 млрд. лева, като спадът достига почти 33% на годишна база. При инженерната инфраструктура продукцията достига обем от почти 5,3 млрд. лева при над 41% понижение на годишна база.

Приходите от жилищното строителство през миналата година възлизат на 10,7% от общите приходи в сектора, като намаляват с 32,4% в сравнение с предкризисния период. Жилищните показатели за строителство през 2016 г. дават признаци за възстановяване от кризата и възраждане на сегмента. Тази тенденция се забелязва в статистиката на започнато строителство и въведените в експлоатация жилищни сгради, посочва се в анализа.

Обществените поръчки за 2016 г. са на стойност малко над 4 млрд. лева, като на годишна база броят им намалява с почти 3 на сто, а стойността им – с 2,4%. Най-много са поръчките за проектиране и надзор, следвани от търговете за енергийната инфраструктура, инженерната инфраструктура и ВиК сектора на последно място.

Сключените договори са малко под 3 хил., като само 176 са с финансиране от оперативните програми. Останалите се финансират от бюджета. Броят на договорите е с 16,5% по-голям на годишна база, но стойността им се понижава с 41,6% предвид и малките проекти.

2017 г. не се очертава по-добра

Тенденцията от миналата година вероятно ще се задържи и през тази предвид данните на Камарата за обществените поръчки за първото полугодие. Общият брой сключени договори са 747 на обща стойност 994 млн. лева спрямо 1 039 на стойност 768 млн. лева за първата половина на миналата година. Само 55 са по-големите договори (на стойност над 2,150 млн. лева, какъвто е и един от праговете в Закона за обществените поръчки).

Оптимистичното е, че се увеличават договорите за строителство, финансирано с европейски средства, почти 1,5 пъти за периода, т.е. има бавен напредък по активизирането на европейските програми.

Най-големите проекти за периода януари-юни са за пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, ВиК проектът на Плевен и Долна Митрополия, пречиствателната станция на Добрич, реконструкцията на ВиК мрежата на Добрич, метрото в София, ремонт на улици във Варна – т.е. инфраструктурата продължава да е водеща, въпреки че делът й в общата строителна продукция е под 50 на сто. Това означава, че инфраструктурното строителство няма как да е двигател на сектора като цяло, освен ако към фирмите не се насочат обеми, подобни на тези от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
продукция?! тези да не продават краставици?подозирам, че за жп проектите бг строителите ще останат с пръст в уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още