IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от по-достъпни физически и финансово домове

Инвеститорите подклаждат нов жилищен балон, изтласквайки местните жители от пазара

19:33 | 17.09.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това от своя страна подклажда недостига на работна ръка след Covid, който измъчва американския бизнес в области като пътувания, туризъм, търговия на дребно и други части от сектора на услугите. Изведнъж Катскил стана като Аспен (зимен курорт в Колорадо – бел. прев.) - ако трябва да работите там, вероятно не можете да си позволите да живеете там. Не мога да ви кажа колко табели „затворено: няма персонал“ видях по време на престоя си.

Този натиск ще спадне отчасти, тъй като федералните обезщетения изтичат и децата се връщат на училище, поволявайки особено на работничките да заемат свободните места. И остава неясно дали тези нови градчета в бум (в рамките на два или три часа от големите градове) ще запазят чара си, след като пандемията отшуми и се върне някакъв вариант на офисния живот.

Но раздвоението на жилищния пазар ще се задържи завинаги, освен ако парадигмата не се промени. Политиката на лесни пари повишава цените на активите, но не може да създаде ръста на доходите, който да позволи на хората да инвестират. Предлагането на жилища е ограничено от всичко - от цените през лимитираната наличност на земя и изискванията за зониране на гъстонаселените пазари до недостига на предлагане, свързан с коронавируса. Така че, дори след като централните банки променят курса, може да отнеме известно време, докато този балон се спука.

В крайна сметка трябва да направим жилищата по-достъпни физически и финансово. Белият дом съвсем наскоро обяви някои добри стъпки за увеличаване на предлагането на по-евтини жилища, като направи достъпно по-голямо финансиране за купувачите на фабрично сглобени мобилни къщи. Преди тези хора бяха несправедливо ограничавани в това колко могат да заемат, тъй като жилищата им в паркове за подвижни домове се считаха за „движими имоти“, като лодките и автомобилите.

Но изследванията показват, че тези домове могат да запазват стойността си като всички останали, особено когато съществуват като част от кооперативна структура на собственици, в която жителите имат стимул да подобрят общинските земя и имоти, и могат да споделят риска.

Подкрепям също препоръката на Байдън да се ограничи продажбата на определени имоти на Федералната жилищна администрация и Департамента по жилищно и градско развитие на големи инвеститори. Тези програми бяха стартирани, за да помогнат на семействата, а не да осигурят инвестиционни възможности за непубличния капитал.

Можем също така да изпробваме идеи като тази лихвените проценти по ипотечните кредити да се променят в зависимост от състоянието на икономика. Ако безработицата се повиши, растежът спадне или цената на жилищата скочи драстично, вноските могат да се променят съответно. Това е идея, отдавна лансирана от икономиста нобелист Робърт Шилер, която би позволила по-справедливо споделяне на риска между финансовите институции и заемателите.

Никой не иска повторение на 2008 г. Америка има нужда от жилищна политика, която прави жилищата това, което трябва да бъдат: подслон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Зелка 00, бият ти минусите като на шугава коза тоягите :) Да вземат да те пратят на семинарче нещо, обучение - не струваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ами ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Някой като нашия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
ооо деби , днес ще се правиш на мъж ли ... ?! ... не ти се получава ... :))) ... първо требе да не го вадиш мек , и второ требе да спреш да си бръснеш з.днuка ... и двете нема как да се случат , тъй че ... yрод сопoлив ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
САЩ се нуждаят от обединител. В момента статуквото им е... мамата. Тирания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
да ти изръчкам мамата проста тролска ... да му земеш сопата на дядя ти вова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Само САЩ ли?Ами германците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
дядя вова , тук е редно да вмъкнеш коментар за богатата душевност на рассияните , щото на друго не са богати ... освен вовата с двореца , и както излиза и лавров там с некви тузарски вояжи ... нещо като с часовника на готвача на зануленият ... :))) ... абе има богатсво , ама само в няколко кабинета в кремля на красная площад ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още