IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързи сделки със спестени средства доминират на българския имотен пазар

Тристайните жилища остават най-търсени, следващият по популярност имот за последните месеци е гаражът

10:48 | 04.08.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	София отвисоко. Снимка: Unsplash.com</p>

София отвисоко. Снимка: Unsplash.com

Кандидат-купувачите на жилища в София се нуждаят от все по-малко огледи и по-малко време, преди да вземат решение и да пристъпят към сделка за жилище. Ако към края на юни 2021 г. една трета от хората са реализирали покупката след едно-едиствено посещение на имота, то в средата на настоящата година този дял нараства до 42%, показват наблюдения на агенцията за недвижими имоти „Имотека“.

„Въпреки явните признаци на охлаждане и по-малък брой на запитванията хората, планирали сделка днес, я сключват, при това изключително бързо”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека, цитирана в прессъобщение.

„От 1 до 3 огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, докато през второто тримесечие на 2021 г. техният дял беше 10%. Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

По думите ѝ преобладава и групата на клиентите, които реализират покупката си в рамките на 1 месец – 64% от всички на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се сдобиват с имот за период от 1 до 3 месеца. На практика 80% от клиентите стигат до сделка в рамките на 3 месеца. Ведно с тази тенденция растат и покупките със спестени средства, посочва още Атанасова.



Това не е случайно - до момента горещият пазар остава устойчив на фона на все още неповишените ипотечни лихви. Много българи се възползваха от изключително ниските лихви, достъпни и по време на пандемията, за да изтеглят нови кредити, но лихвеният обрат на централните банки може да промени тенденцията. В един момент високите разходи по заемите може да свият търсенето. Освен това основната причина за ръста на пазара на недвижими имоти - ограниченото предлагане на нови жилища - може да се окаже отчасти блед спомен от пандемията, тъй като много проекти са в етап на изграждане.

„Хората с повече спестени средства и възможност за голямо самоучастие бързат да се възползват от все още рекордно ниските лихви. Растящата инфлация и негативните прогнози за зимата ги кара да открият сигурна възможност за вложение в кратък срок. Техният дял леко нараства, докато броят на потребителите, които финансират над 50% от стойността на сделката си с ипотека, плавно намалява към средата на годината”, пояснява Атанасова.

Къде в София има дефицит?

На фона на растящите обеми ново строителство предлагането в центъра и старите квартали на столицата става все по-дефицитно. В средносрочен и дългосрочен план това ще направи цените на тези жилища най-устойчиви, докато нивата при незавършените сгради е възможно да бъдат под натиск към края на годината, прогнозират от компанията. За момента обаче специалистите ѝ отчитат продължаващ ръст на цените и в 4-те големи града в страната. В София средната цена на кв. м вече е около 1600 евро/кв. м. 

Отстъпките тепърва ще играят по-съществена роля на пазара на покупко-продажби. Макар делът на сделките без коментар в цената да продължава да расте в рамките на тримесечието, последните седмици са напът да обърнат тенденцията.

„Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15%. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад. Към момента обаче продължават да преобладават продавачите, които не са готови да преговарят, особено, ако офертните им цени са разумни и отговарят на пазарната реалност”, посочва Атанасова.

Тристайните жилища леко отстъпват пред двустайните през първото полугодие на 2022 година. Те формират 31% от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40%. Следващият по популярност имот за периода се оказва гаражът – тези сделки представляват 8% от всички, посочват от компанията.

„Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение. Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, ведно с тревожните прогнози за предстоящата зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти”, казва Атанасова.

Пловдив и Варна

Във Варна тристайните жилища продължават да са по-популярни от двустайните, сделките отново масово се сключват само след един оглед и в рамките на месец, а инвестиционно настроените купувачи представляват 22% от всички. Над 50% от покупките в морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на кв. м в града през първото полугодие на 2022 г. е малко над 1100 евро.

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро – 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64%. Градът на тепетата отбелязва и рекордно бързи сделки – над 90% се реализират в рамките на месец, сочат данните на Имотека. Двустайните апартаменти, подобно на София, набират по-голяма популярност спрямо тристайните от началото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
От март до сега ми звънях 7 пъти от агенции които ме имат като контакт от минали сделки. Вчера ми звънях 2 пъти дали съм имал нещо за продаване. За говорих се брокерчето и му обясних че чета всички бг и чужди статии свързани с икономика, имоти и т. Н. Келела видя че съм наясно с нещата и поещвечето време докато му обяснява мълча. Накрая на разговора обаче каза следното прав си но българина е *** и дава мило и драго за имотче. И каза че цените щели да паднат но с 5 пр. Изнях се и затворих телефона. Извода брокер, банката строителя и продавача са заинтересовани цената да е висока. Но както всеки пазар след качване по стълбите следва падане с асансьора. Колкото и да е им се иска това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
То в тоя бранш съкращенията не решават нищо, имам 4-5 познати, които се занимават с това, за единият знам, че няма твърда заплата - 60% от това което направи като сделки, го дава на фирмата, останалите са за него. На края на годината им раздават някакви награди, дето струват 10 лева в мола и той се радва. Буквално няма причина да ги гонят, защото разходите по служителите са минимални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Инвестор държи сайта imoti.net където и Имотека си качва обявите ,а самата имотека е всъщност Адрес,изобщо всичките са навързани като свински черва има една дума ,но най-важното е хората да търсят независими анализи за пазара и за очакванията ,агенция ли е -тя няма интерес да паднат цените и човека да си купи жилище на по-добра цена ,същото е и със строителя ,ще спекулира ще се опитва докрай да набута на по-високи цени ,кредитния консултант същата работа ,той се храни от кредити ,от набутването на ипотеки,той също ще маже и ще влачи,ще си измисля до последно че пазара е стабилен дори да има признаци че не е ,банките няма какво да ги коментираме ,те са ясни.Много читатели не знаят че банките ,агенциите за недвижими имоти ,строитените фирми си плащат ,дори им се издават фактури ,след което медиите като Инвестор и други такива публикуват статии като използват думи,изразни средства ,примери и целенасочено манипулират съзнанието и възприятията на обществото че цените ще се вдигат ,че жилищата само ще ппоскъпват ,да си махнат хората парите от банките че имота е най-добрата инвестиция независимо от периода или цената на която купуват и още лъжи ,на които бяхме свидетели от началото на тази 2022 година до сега когато вече над 80 Централни банки обявиха края на евтиния кредит и започнаха да свиват паричното предлагане в целия свят .Не се връзвайте на тези статии ,цените на жилищата вече започнаха да падат в цял свят ,изивайте ръцете и на продавачите и на брокерите ,отказвайте сделки ,отказвайте огледи за да може да има по бързо и стабилно приземяване на този надут и нереален пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Naematel
преди 1 година
От статията разбрах че са свършили имотите по 4000Е /м2 но ще има предостатъно от тези по 1000Е / м2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Слагайте знак за платена статия. На кратко :- опитите на Брокери и всички паяци по веригата са едни от последните опити и мерки преди да започне по-сериозната корекция през тази зима на цените;- жалки опити на Брокерите да задържат масовите съкращения в бранша им, който предстои до 3-4 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Lemon's
преди 1 година
Ммм да повярвах на брокери!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Искаме официална позиция от Ивестор защо се публикуваха статии преди няколко месеца основно от брокерски агенции,строителни фирми за стабилен пазар и ниски лихви по кредитите след като се знаеше че ЕЦБ че вдигне лихвите заради високата инфлация ?Защо манипулирахте хората и обществото и публикувахте статии на търговци на жилища,кредитни посредници и строители -всички те печелят от имоти и по този начин Вие като медия станахте съучастници в поредната голяма лъжа на пазара на жилища !Нужно е да спрете да давате трибуна на търговците които живеят от по-високите цени на жилищата ,те не желаят пазара да падне,като същото важи и за строители и за такива като Кредит Център и Тихомир Тошев който се храни от кредити ,анализи на пазара трябва да се правят само от независими финансови анализатори а не от всички пиявици които са по веригата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Стига сте лъгали обществото с платени статийки,никой вече не им вярва ,парите дадени за такива публикации са хвърлени на вятъра .Хората се отдрупват от взимане на ипотеки и това вече се знае и се коментира открито ,банките вдигат полека самоучастието ,а пазара е замръзнал,това е истината ,искат се едни цени и обявите си седят .А това са новини от един от най -надутите пазари на имоти в Нова Зеландия ,това е реалността и това чака и българските имоти ,запомнете добре това и не лъжете и не манипулирайте обществото ...Трябва да кажем на продавачите, че пазарът се променя доста драматично и доста бързо. Невинаги е лесно, казва Хоукс, която работи за агенцията за недвижими имоти Harcourts в Порируа, град с около 56 хил. души население северно от столицата Уелингтън. Има много сълзи. Преди няколко месеца това бяха сълзи от радост, сега са сълзи, когато човек осъзнава, че семейното му жилище не струва толкова, колкото си е мислел, допълва тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още