fallback

И. Василева: В основата на интензивния пазар на имоти стои банковата политика

Без законова регламентация пазарът ще работи трудно и ще е рисков, коментира зам.-председателят на „Сдружение брокери на имоти“

08:00 | 23.02.16 г. 15

Илиана Василева. Снимка: Личен архив

Илиана Василева е заместник-председател на „Сдружение брокери на имоти” и председател на съвета на директорите на Кооперация ОАНИТ ("Обединени агенции за недвижими имоти и туризъм"). Управител е на „Инвестконсулт Трейдинг” ООД от 1996 г. насам.

Илиана Василева има 20-годишен опит в бранша на недвижимите имоти. Преди да създаде собствена агенция за имоти, тя последователно заема длъжностите брокер и управител на офис в агенция „Дариком” ООД.

С Илиана Василева разговаряме за тенденциите на пазара на имоти и необходимостта от законова регламентация на дейността на агенциите и брокерите.

- Г-жо Василева, за миналата година се вижда от всички данни, излезли дотук, че пазарът на имоти като цяло и особено в големите градове отчита доста сериозни ръстове. Каква е Вашата оценка за пазара през 2015 г.?

- Ръстът определено е факт. Той е в две посоки – в посока покупка с цел инвестиция, защото при ниските лихви по депозитите хората решиха да инвестират своите авоари в имоти, и заради спада на лихвите по кредитите. Това накара много хора да се престрашат да си купят собствено жилище и да изтеглят кредит. Пазарът беше доста интензивен и успешен за много от агенциите.

- Т.е. банките са основният фактор, който се явява вече като двигател на пазара?

- Точно така. За 2015 г. бих казала, че основният фактор е банковата политика.

- Имаше тласък и покрай ситуацията с КТБ. Изчерпа ли се вече този ефект или все още има вложители в банката, които още не са намерили подходяща инвестиция за парите си?

- Мисля, че това беше временно, за период от три-четири месеца. След това тази тенденция беше изместена по-скоро от банковата политика, която трайно води до намаляване на лихвените проценти.

- Има и една прогноза, че до края на тази година банките ще бъдат доволни да кредитират купувачи на жилища и при лихви от около 4 на сто. Споделяте ли я?

- За мен това е абсолютно реалистична прогноза, защото лихвите по влоговете и кредитите обикновено се движат с марж около 5 пункта. При положение, че лихвите по влоговете в момента клонят към нула, нормално е и лихвите по кредитите да бъдат около и под 5%. Още повече, че в България са и едни от най-високите лихви по кредитите в Европа. В тази посока също има тенденция за спад.

- Банките поне доскоро твърдяха, че поддържат по-високи лихви по кредитите в България в сравнение с Европа заради фактора риск. Доколко този фактор вече не избледнява?

- Рискът при банките се определяше предимно от това, че голяма част от българските работодатели плащат по-високи заплати, но осигуряват работниците на по-ниски заплати. Когато имаш доказан по-нисък доход и недоказан по-висок – банките приемат тази разлика и дават по-висок лихвен процент заради риска, който това поражда. Тенденцията е това все пак да намалява и все повече хора, сключвайки трудови договори, изискват и работодателите приемат да плащат осигуровки върху реалните доходи. Бих казала, че този риск спрямо банките намалява и в тази посока не би трябвало да има притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
fallback