fallback

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28

За тенденциите във високия сегмент от пазара на имоти в София разговаряме с Паскал Дъфи, управляващ директор на една от младите консултантски компании в сектора First Estates.

Паскал Дъфи живее и работи в сектора на имотите и строителството в България вече повече от 10 години. Има опит на пазарите във Варна и София. През 2014 г. основава компанията  First Estates, която се фокусира върху премиум имотите на топ локациите в града.

- Г-н Дъфи, First Estates е сравнително млада компания в бизнеса с имоти. Какво Ви накара да започнете този бизнес в по-високия му сегмент точно в България?

- Компанията е на пазара вече две години и половина. Започнахме този бизнес в София, защото смятам, че поне в момента по-високият сегмент от пазара е концентриран в столицата. Нашият таргет е високият среден сегмент, както и ексклузивните имоти. Отделни сделки в този сегмент се осъществяват и в другите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив, но в момента нашият фокус е върху пазара в София. Смятам, че има ниша за развитие. Не са много компаниите, които работят на този пазар и които предоставят достатъчно професионални услуги.

- Колкото и да е ограничен пазарът на по-луксозните жилища в другите градове от страната, планирате ли експанзия в бъдеще, предвид че и сам казахте, че предлагането на качествени услуги в този сегмент от пазара е по-слабо?

- Планираме експанзия в близките 1-2 години. По-вероятно е обаче това за стане чрез франчайз, отколкото чрез развитие на наши офиси. За да потръгне този бизнес, трябва да намерим местни партньори, които познават местните пазари. Не е толкова лесно да се навлезе на нов пазар.

- През последните години се наблюдава доста сериозно раздвижване на предлагането в най-високия сегмент от пазара, особено в София. Смятате ли, че има опасност да се стигне до свръхпредлагане и оттам до натиск в по-високия сегмент от пазара?

- Действително има сериозно раздвижване в последните години. Допреди две години обаче пазарът беше пазар на купувача, защото имаше много хора, които се опитваха да продават, но не и достатъчно купувачи. В момента ситуацията е обратната – пазарът се превърна в пазар на продавачите, защото има силно търсене, но предлагането на достатъчно добри имоти не е достатъчно, за да го задоволи. Трудностите за намиране на подходящ имот за покупка са по-големи.

В същото време има сериозна експанзия при строителството. Да, това ще увеличи предлагането, но мисля, че горната средна класа в София сериозно се разраства, все повече хора искат да живеят в по-добри райони и жилища, така че новото строителство ще бъде усвоено.

- Как прогнозирате, че ще се развива този пазар в по-краткосрочен план?

- През последните години се наблюдава бавен, но сигурен растеж. В един момент се получи доста сериозен тласък на пазара, като тази тенденция се задържа. По-осезаемото движение на пазара започна след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Хората започнаха да теглят спестяванията си от банките и да ги влагат в имоти. Банките пък съживиха кредитирането при по-добри условия, като тази тенденция ще продължи в осезаемо бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback