IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28
<p>
	Паскал Дъфи. <em>Снимка: First Estates</em></p>

Паскал Дъфи. Снимка: First Estates

- Какъв е ценовият сегмент, към който обикновено се ориентират купувачите, както и най-търсеният среден тип жилище в сектора, в който оперирате?

- Множеството от купувачите на жилища в този сегмент от пазара търсят жилища с 2, 3 или 4 спални. Апартаментите с 1 спалня най-често се търсят от хора с цел инвестиция, включително и хора от провинцията, които се интересуват от южните райони на София и районите, които са близо до най-популярните дестинации за работа като цяло.

Хората, които планират да обитават жилището, търсят апартаменти с поне 2 спални. Все повече се засилва търсенето на жилища с 3 спални, но предлагането на такива апартаменти е слабо и не е лесно търсенето да бъде задоволено. 

Най-предпочитаните райони са южните, както и центъра на София, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, когато говорим за апартаменти. Все повече хора се интересуват и от къщи в околностите на града. Купувачите с бюджети от 200 хил. - 300 хил. евро, ако не намерят това, което търсят, те се ориентират към къща в кварталите в подножието на Витоша. Купувачите, които си търсят къща, ако не открият това, което търсят, се ориентират към покупка на парцел за строителство.

Що се отнася до цените, апартаментите с две спални са в диапазона 150 хил. - 180 хил. евро, а за тези с три спални – около 250 хил. евро. Повечето от хората, които търсят апартаменти, са с бюджет от 120 хил. до 250-350 хил. евро. Имаме и купувачи, които търсят жилища с поне три спални, чиито бюджети достигат и 500 хил. - 600 хил. евро.

При къщите много от клиентите биха искали цена около 200 хил. евро, но реалността на пазара е, че ако искате имот на добра локация и с добър достъп, който не се нуждае от много ремонти и е построен качествено, минималната цена е около 300-350 хил. евро.

- Как оценявате потенциала за развитие на западните, северните и източните покрайнини на София, например подножието на Стара планина?

- В някои от тези райони не работим и няма как да коментирам, защото каквото и да кажа, то няма да се базира на опит. За Банкя обаче, където предлагаме имоти, смятам, че там има добър пазар за къщи, още повече, че градът е близо до кв. „Люлин“ и метрото.

За да бъдат привлечени купувачи в градчетата като Банкя или в селата по протежението на магистралата към Пловдив, трябва да се предложат имоти на цена до 120 хил. - 150 хил. евро. При такива цени клиентите, които търсят да купят апартаменти с две и повече спални в райони като „Лозенец“ например, „Изток“ или центъра, биха се замислили евентуално за къща, която да се вписва в бюджета им. Това всъщност е тенденция във всяка една столица в Европа – хората да се местят от центъра. Всичко е въпрос на предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Няма такова нещо. Номенклатурата дето взема комисиони и бонуси от безсмисленото усвояване на еврофондове явно вече минава за средна класа. Да ама до кога? Бизнесмените с реални пари не вярвам да броят по 200 бона ЕВРО току така за осраната ситуация у нас, както и да е цветно омазана тя отвън. Все пак имаме чудесни дестинаации за инвестиция и на Балканите, а и извън тях. Просто подгониха народа от банките, да тегли и да купува някакви маломерни бокуци, но и това ще е до време. Провинцията е опоскана и от нея вече нито ресурс, нито хора ще текат към София и няколкото по-големи града. Просто МАТРЯЛА е лош - от роми и неуки селски пръчоци българи и турци няма да се генерира в София средна класа по никакъв начин. Всеки вижда на какъв хал е икономиката. По 2 до 2.50 лева чисто се плаща почасово в провинцията и това гони хората към София, но и това е временно. Младите бягат все по-оправдано в чужбина и няма кой да я генерира тази средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Аз предлагам един за 140 евра, евтино го давам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Аз предлагам един за 140 евра, евтино го давам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ааа, що бре, язе имам 3-ри, да зема да ги "форселна" за по 200к евра, айдеее на топлите хапартаменти, парят, паряяят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 34 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Стига приказки, че докато ви чета коментарите, апартаментите по ?150-200К свършиха. Сега ще трябва да се редя на опашката за ?300-400К
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
чакай другарю аз от коли разбирам колкото от цигулки ама тези Мерцедеси не бяха ли едно 50-70К евра и те ? Не говорим за нещо 20 годишно отлежало, а за кола що годе нова макс 2-3г. това е средната класа в Германия, Белгия, Холандия etc. а там рядко виждам нови Мерцедеси от масите. На мене пределно ми е ясно "средната класа" в София каква е нали съм и аз от същото село ..... на гол тумбак чифте пищови слагаме и сме средни вече, а средните у западот ни се струват направо богати .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Съгласен, то това е проблема при нас, че средната ни класа почти я няма. Имаме голяма класа пролетариат, и пак сравнително голяма за нас си богата класа. А по средата е много рехаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
За жалост по твоето определение за "средна класа" колега, достигаме до извода че "средна класа" в София почти няма или ако я има тя е пренебрежимо малко от порядъка на 1% - 2% (15 000-20 000 души ако приемем населението на столицата за 1,5 млн души) ... наистина го казвам за жалост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Мерцедес казах, защото говорим за столицата. Нали знаеш че за нас столичаните нема по добро нещо от мерцедес дето те изпреварва през трамвайните линии? Това говори за класата на човека, че не е кой да е. В смисъл, средна класа е поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
това твойто определение не е лошо, може и да не е "Mercedes" защото това не е кола за средна класа, но както и да е. Е добре и от 2млн. жители в София колко такива си го позволяват това което ти си дефинирал ? Колата може и да е Hyundai или KIA те са по-тънки от западните и от японските .... там за почивките няма да се впускаме в подробности ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още