fallback

М. Иванова: Развитието на пазара на труда подкрепя пазара на имоти във В. Търново

Градът се превръща в център на трудовата миграция според управителя на консултантската компания Имоти ВТ

08:00 | 15.08.17 г. 6

Милена Иванова е собственик и управител на ИМОТИ ВТ. Работи основно в сектора на покупко-продажба на жилищни и търговски имоти. Заедно със своя колега и съдружник Силва Илиева се борят да налагат висок професионален и етичен стандарт в брокерските услуги. Силва Илиева получи и грамота в категорията „Брокер недвижими имоти на годината – продажби“ в годишните награди на портала Imoti.net.

С Милена Иванова разговаряме за пазара на имоти във Велико Търново и областта и тенденциите за развитие.

- Г-жо Иванова, когато се говори за пазар на имоти в България, много често националният пазар се идентифицира с този в София или поне с пазара в най-големите градове. Каква е ситуацията в областните градове от ранга на Велико Търново?

- Велико Търново се отличава изключително много от повечето областни градове. Градът, освен като университетски център, е и една от най-предпочитаните туристически дестинации в България, което го прави изключително жив и динамичен в своето развитие.

И тук отчитаме висок ръст на цените на недвижимите имоти през последните две години. Ако миналата година той беше около 10%, от началото на тази година ръстът се ускорява до 15% спрямо същия период на 2016 г.

Драстичен е скокът и при покупко-продажбите на недвижими имоти, търсенето е повишено с около 20% въпреки поскъпването на жилищата.

- Какви са основните тенденции при търсенето и предлагането и за покупко-продажба, и за наем – кой търси, какво търси, как се движи новото строителство?

- Забелязва се осезаем ръст при покупката на имоти от хора, които не живеят или не са от Велико Търново. Над 30% от клиентите ни са жители на съседни общини и дори области - от Омуртаг, Търговище, Исперих, Севлиево, Габрово, Свищов, Полски Тръмбеш, Павликени и др. Всички те споделят, че предпочитат да закупят имот във Велико Търново, защото там, където живеят, или нямат работа, или не желаят да инвестират в населено място със затихващи функции.

Много от тях са и работещи в чужбина. Те купуват имот, защото в Западна Европа цените са в пъти по-високи, отколкото в България. Българинът е традиционалист, той иска да има жилище тук, ако евентуално се прибере, а през останалото време да го отдава под наем, като имотът да му носи и доходност.

Другата основна група купувачи са младите хора, пристъпващи към покупката на своето първо жилище. С оглед на факта, че лихвите по ипотечните кредити са на по-ниски нива, покупката на имот с ипотечен кредит става все по-достъпна и все повече млади хора могат да си позволят да направят тази стъпка, защото разходът по изплащането на една ипотека е еквивалентен на сумата, която дават при наемането на имот.

Ниските и почти отрицателни лихви по депозитите изведоха на пазара на недвижимите имоти много клиенти, които купуват имот с цел инвестиция. Този тип клиенти търсят малки апартаменти, които да отдават под наем и когато решат, да могат бързо да продадат. Това е причината и ценовият ръст при тези имоти да е най-висок.

Забелязва се и повишено търсене във високия ценови сегмент на луксозни жилища и апартаменти, като ограниченото предлагане още повече повишава техните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
fallback