IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Иванова: Развитието на пазара на труда подкрепя пазара на имоти във В. Търново

Градът се превръща в център на трудовата миграция според управителя на консултантската компания Имоти ВТ

08:00 | 15.08.17 г. 6
<p>
	Милена Иванова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Милена Иванова. Снимка: Личен архив

- Какви са тенденциите при цените и какви са перспективите в близката една година?

- Средната цена на едностаен апартамент ново строителство е около 40 хил. евро, на тристаен апартамент ново строителство тръгва от 50 хил. евро за жилище на шпакловка и замазка и над 60 хил. евро за обзаведен. Тристайни жилища за ремонт старо, монолитно строителство са над 45 хил. евро, като цените варират от района и вида на имота.

Във Велико Търново се развива и новото строителство, като повечето апартаменти се продават още „на зелено“. Кризата от 2008-2012 г. отся инвеститорите и в момента строят доказали се във времето фирми. Това е и причината за възвърнатото доверие на купувачите при покупка на имот преди Акт 16. Бих казала, че няма процентна разлика в предпочитанията на купувачите към ново или старо строителство, и двата типа имат своите привърженици.

Скок има и в цените на панелните жилища и засилено търсене на такива апартаменти. Цената на типичен двустаен апартамент с площ около 60 кв.м. е около 34 хил. евро и нагоре с оглед, разбира се, на местоположението и състоянието.

Засилено е търсенето на търговски и складови площи, кризата беше задушила този сегмент и фирмите бяха по-предпазливи в покупката на такива имоти, предпочитаха да наемат. Сега обаче е засилено търсенето именно към закупуване на парцели с цел изграждане на складови бази, промишлени или търговски помещения. Тенденциите са този ръст и това търсене да продължи и през следващата година.

- Градът е университетски център, което пък привлече и някои работодатели от аутсорсинг индустрията. Доколко това спомага на пазара на имоти предвид и повечето млади хора? Остават ли те в региона или търсят развитие другаде?

Именно младите хора са основните купувачи на жилища с цел живеене, а не инвестиция. Развива се индустрията и се отчита ръст при откриването на нови работни места, което е причината градът да привлича все повече млади хора с цел трайно установяване.

Градът се превръща в център на трудовата миграция, все повече хора пътуват, за да работят тук, като в последствие търсят и възможност трайно да се установят.

Във Велико Търново има две пивоварни, реализират се много инвестиционни проекти в областта на високите технологии, преработвателната промишленост. Стабилно се развива секторът на аутсорсинг услугите, всичко това неминуемо оказва влияние в положителен аспект при пазара на недвижимите имоти.

Градът е и университетски център, на територията на Велико Търново се намират ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, НВУ „В. Левски“, Земеделският колеж, Медицинският колеж. Образованата студентска младеж привлича много работодатели от аутсорсинг индустрията и високите технологии.

Наличието на такъв брой студенти привлича и много купувачи на имоти с цел инвестиция. Засилен е интересът към наемането на жилища не само от учащи и студенти, но и от многото работещи в града. Средната наемна цена на двустаен апартамент е 350 лева, а на тристаен - 450 лева. Наемите растат, защото търсенето все още надвишава предлагането. Кандидат наемателите имат и все по-високи изисквания към състоянието на наемания имот. Прави впечатление бързото отдаване на жилища, които са в отличо състояние, дори и на по-висока цена.

- Регионът на Велико Търново беше и сред най-предпочитаните дестинации за покупка на селски имот в България. Продължава ли районът да привлича същия интерес, включително и сред чуждестранни купувачи?

- Велико Търново и областта си остава сред водещите дестинации за покупка на селски имот. През последните години се забелязва изключително висок ръст при покупката на селски имоти от българи, желаещи да живеят в близките до града малки населени места. Инфраструктурата е добра и достъпът до града е изключително лесен и бърз. Цената на самостоятелен имот на село е доста по-ниска, всички тези обстоятелства правят покупката на такъв имот все по-привлекателна.

- От коя страна на „барикадата“ са в момента британците, които особено много предпочитаха региона – на купувачите или на продавачите, или са сред трайно установилите се?

Чуждестранните купувачи не са толкова като преди кризата, но има търсене и от такива клиенти, основно руски и британски граждани. В живописните села около града има трайно установени големи групи британци, като селата Хотница, Пчелище, Първомайци, Присово, Крушето и др. Не са малко и онези, за които в България животът се оказа не толкова романтичен или различен от представата им и в момента те са в ролята на продавачи. Реновираните им имоти се купуват от млади български семейства, които искат да отглеждат децата си далеч от градския шум.

Цялостният извод за пазара на недвижимите имоти във Великотърновска област е, че той е в изключителен подем, който ще продължи и през следващите години. Дори и да няма такова бързо покачване на цените, икономическата обусловеност и даденостите на града ще държат пазара стабилен още много време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
pantaleev
преди 6 години
Това, което те пишат няма нищо общо с реалността. Нещата в България отиват ама на много зле. Не знам тези хора пътуват ли изобщо из България. Че то читав човек не е останал из страната. Всичко е в София или извън БГ. Вземи една Варна и виж наемите от преди и сега. Сега наемите са поевтинели доста, което значи че няма кой да ги наема тези апартаменти там, а това е най-големия град в района и е до морето, има и летище и пристанище на всичкото отгоре. За какво си говорим въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Веск
преди 6 години
Прочетох заглавието и си помислих няколко неща, които аз бих написал. Не съм от града.1. Областта е с население над 300 000 души, което е много при сравн. малък обл. център и има кой да бяга към града. За сравнение области като Добрич и Шумен от 240 000 преди 30 години сега са реално вероятно под 170 000 останали. Повечето народ там вече е в обл. център. Нищо добро в това не виждам.2. Туризма , военното училище, голям университет, възлово място като транспорт, сравнително голям брой раб. места. Бла, бла . бла. 40 000 завършват средно, по 2 места имаме във ВУЗ за 1 завършил вече. Трагикомедия. Туризма се поема от хотели и сходните им основно и това е нормално. По средна раб. заплата не съм видял областта да е от водещите.3. Няма друг голям център, който да стои добре наоколо. Русе и Плевен не са особено процъфтяващи, а тези дето идват от Търговише, на 100км познайте от какъв хал бягат наобратно, щото основно са към Варна и чужбина. БАЛОН. Чувам за 900 Еврака квадрата - смехория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
night_s
преди 6 години
Пълни глупости! Като търновец мога да кажа, че в града най-често срещаната заплата е 450 лв нето! Има няколко вафлени фабрикии няколко от сорта на амбалажни. Новото строителство напрактика е много далеч от бума преди 2008 год. Все още има много сгради, които не са получили АКТ 16, построени преди повече от 10 години - папагалския, чакъра, бисерите по пишмана... На всичкото отгоре се изчерпаха и терените за строеж в свестВните квартали и по центъра! Търново хилс е непродаваем заради отдалеченеостта си и липсата на пешеходна връзка с центъра! Факта, че най-много сделки се осъществяват с обзаведени маломерни имоти от сорта на "просторни гарсониери" показва, че интересът е основно инвестиционен. Нали се сещате, че няма как семейство с дете да купува подобни имоти! Цените в града наистина са напомпани, най-вече заради купуването на имоти с цел отдаване под наем на студенти-инерция от едни отминали години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Много обичате, мине не мине седмица, да пускате някой брокер да се самонадъхва, покрай него и останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
bojko84
преди 6 години
Пълни глупости. То в София няма 15 процента годишен ръст на цените, а във Велико Търново ще има, където имало две пивоварни и два колцентъра, където да работят хората. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
bojko84
преди 6 години
Пълни глупости. То в София няма 15 процента годишен ръст на цените, а във Велико Търново ще има, където имало две пивоварни и два колцентъра, където да работят хората. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още