fallback

Износът на отбранителната индустрия бележи над 60% ръст за две години

Липсата на квалифицирани кадри е едно от най-големите предизвикателства в машиностроенето

12:00 | 04.10.16 г. 7

Автомобилостроенето и отбранителната индустрия са сред най-динамично развиващите се сегменти в машиностроенето, стана ясно от бизнес дискусия на тема "Машиностроене", която е първа от поредица срещи на националната кампания "Новата BG икономика".

„През последните две години износът и производството на продукти от отбранителната индустрия бележи ръст от над 60%, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Сред факторите за тази положителна тенденция министърът открои по-активната маркетингова политика на дружествата и разширяването на кръга на потенциални купувачи.

В сектора "Автомобилостроене" за периода януари 2004 г. - октомври 2016 г. са сертифицирани 12 инвестиционни проекта с обща стойност 654,8 млн. лева, по които ще се разкрият над 7 хил. работни места, обяви министърът.

В изявлението си по време на форума министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посочи, че в сектора "Машиностроене" през миналата година и по данни за първата половина на тази година са заети около 123 хил. души.

„Основната част от тях - около 65%, са хора със средно образование, каза Русинова.

По думите й едно от най-големите предизвикателства - не само пред този сектор, е липсата на квалифицирана работна ръка и на мотивирани кадри, които да могат да продължават своята квалификация, както и липсата на млади хора, които да искат да се образоват в технически инженерни специалности.

„По професии от машиностроителния сектор сега се обучават 4830 ученици и направлението е на десето място по брой обучавани в страната", посочи в информация за интереса към техническите специалности заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

"Нулев прием има по три професии - "оператор в металургия", "леяр" и "ковач". В 62 професионални училища най-много са обучаемите по професията "машинен техник", която е застъпена в 11 области в страната и в 22 училища. Най-малко обучаващи се има по професията "техник металург" и тя се изучава в Перник и в Асеновград“, каза той.

Заместник-министърът заяви, че през последните няколко години развитието на дуалното обучение е факт, като за сектора са застъпени професиите "машинен техник" и професия от направлението "механотроника". В Панагюрище има възможност да се изучава професията "техник на прецизна техника", в Казанлък - "мехатроника", обучение за този сегмент има и в професионалната техническа гимназия в Ямбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback