fallback

Как Фондът „Иди, учи и се върни” пак ще подпомогне стипендианти в чужбина?

Стипендиантите от предишните години помагат да се изберат следващите и така остават ангажирани с общността на „Тук-Там”, посочи Юлия Димитрова

14:10 | 26.04.22 г. 6

По думите ѝ за седем години фондът е подкрепил 31 младежи, които са правили магистратура в Нидерландия, Великобритания и САЩ. „Фондът не е ограничен за държава, специалност или университет. За нас е важно кандидатът да ни убеди, че има ясни цели и това е правилната специалност за него“, уточни тя.

Средствата се набират целогодишно от членовете на „Тук-Там Клуб”, като 25% от членския внос отива за стипендии. Тази година ще има и няколко специализирани стипендии за по-конкретни специалности в сферата на устойчивото развитие, инженерството, компютърните науки и технологии.

„Стипендиантите за специализираните стипендии ще бъдат избрани на отделни конкурс0"и, уточни Юлия Димитрова. Тя обясни по какъв начин стипендиантите изпълняват условията за получаване на пари от фонда на сдружение „Тук-Там”.

„С всеки от стипендиантите подписваме договор, който включва връщане в България след приключване на обучението в чужбина и работа в страната ни поне една година”, поясни представителят на ръководството.

Димитрова уточни, че досега не са имали случай някой да си е тръгнал след това от България. „С всеки един от стипендиантите ние поддържаме връзка и по време на следването, и след това“, заяви оперативният мениджър на сдружението и сподели, че стипендиантите от предишните години помагат да се изберат следващите и така остават ангажирани с общността на „Тук-Там”.

Що се отнася до другата мисия на „Тук-Там” да подпомага връщането на българи от чужбина, Юлия Димитрова посочи, че за тази цел сдружението е създало платформа, в която има много информация, събрана на едно място, за това какво включва едно завръщане.

„Стремим се да улесним процеса по завръщането и адаптирането, като предоставяме информация за това как да се възстановят здравните права или да се легализира дипломата”, разкри Димитрова.

Тя съобщи, че сдружението планира да стартира наесен менторска програма, в която успели българи в чужбина да споделят своя опит с тези, на които той е необходим.

По какъв начин сдружението „Тук-Там” улеснява връщащите се в България да преминат по-лесно през администрирането на правата на младите хора? Помага ли платформата да се свържат българите от чужбина да правят бизнес със своите сънародници?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 12.09.22 г.
fallback