fallback

Удължиха срока за регистрация на оценителите до края на годината

В България има над 6 хил. оценители с безсрочни лицензи от Агенцията за приватизация, като над 4 хил. от тях бяха пропуснали срока за пререгистрация

14:24 | 16.06.10 г. 1

Депутатите приеха срокът за регистрация на независимите оценители, които притежават безсрочни лицензи от Агенцията по приватизация, да бъде удължен до края на 2010 г. 

В България има над 6 хил. оценители, които притежават безсрочни лицензи от Агенцията за приватизация. Онези над 4 хил. от тях, които са пропуснали срока за пререгистрация, според досега действащия закон трябваше да загубят правото си да упражняват професията. Сега отпадането на този текст от закона дава възможност на оценителите да направят пререгистрацията си до 31 декември 2010 г.

Вписването ще се извършва в регистъра на Камарата на независимите оценители, както бе и до момента.

Най-сериозни спорове предизвика правото на Камарата да заличава от регистъра членовете, които не са заплатили членския си внос. Според действащите до момента текстове от закона всеки, който иска да стане член на Камарата, трябваше да плати две вноски – една за регистрация като оценител и една за членство в браншовата организация.

“Поради недоглеждане или по други по-недобросъвестни подбуди в закона беше влязъл текст, който позволяваше на Камарата да заличи завинаги от регистрите на оценителите онези от тях, които не плащат членството си в браншовата организация. Справедливо е всеки един оценител да е задължен да плати такса на държавата, но членството в браншова организация трябва да е свободен избор на всеки един човек. Така че този текст защитаваше единствено интересите на Камарата за сметка на 6000 души, упражняващи тази професия“, коментира депутатът Николай Пехливанов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство.

Като основен мотив за отпадане на разпоредбата Пехливанов посочва факта, че към момента в България няма установени правила за работа на браншовите органи и задължителното членство в такива за определени професии ще създаде условия за зараждането на лоши практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
fallback