IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само една трета от над 6 хил. оценители у нас са се пререгистрирали в срок

Депутат инициира промени в Закона за независимите оценители, които имат за цел да позволят на пропусналите срока за регистрация да възстановят работа

16:12 | 14.04.10 г.
Само една трета от над 6 хил. оценители у нас са се пререгистрирали в срок

От над 6 хил. оценители у нас с безсрочни лицензи от Агенцията за приватизация, издадени от 1991 до 2008 г., само 2231 са успели да се пререгистрират в срок, който изтече през декември миналата година. Вписването трябваше да се извърши в регистър на Камарата на независимите оценители. 

Според Николай Пехливанов, депутат от Атака и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство, законът е довел до объркване в оценителската общност относно членството в камарата и регистрирането, в резултат на което много оценители не са успели да извършат необходимите действия в срок.

Пехливанов инициира промени в Закона за независимите оценители, които имат за цел да позволят на оценителите, пропуснали срока за регистрация, да възстановят работа. Тези, които не са успели да се впишат в посочения от законодателя срок, са загубили правото си да работят, обяснява той.

“Фактът, че повече от половината лицензирани оценители са пропуснали срока, ни мотивира да предприемем съответните стъпки за промяната му. Според действащите разпоредби въпреки че допреди месеци са работили активно, трябва наново да полагат изпити за получаване на сертификата. Проблемът се задълбочава от факта, че през последните месеци такива обучителни курсове не се провеждат. След обсъждане с колегите стигнахме до решение срокът да бъде удължен, като се използва възможността да се организира и разяснителна кампания в бранша”, коментира Пехливанов.

Новият срок се очаква да позволи на желаещите да възстановят своята работа да се регистрират и да упражняват оценителската професия. Промените вече са внесени в Правната комисия на парламента и предстои тяхното обсъждане в зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още