IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляха с изтичането на данъчния кредит

Средната цена на жилищен имот в САЩ се е увеличила с 2,7% на годишна база през май до 179 600 долара

17:30 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на жилища в САЩ намаляха с изтичането на данъчния кредит

Покупките на съществуващи жилища в САЩ неочаквано се понижиха през май, главно заради изтичането на правителствените програми за насърчаване на активността на пазара на имоти.

Общият брой на продадените жилища, които преди това са били обитавани от други собственици, пада с 2,2% на месечна база до 5,66 млн. единици на приравнена към годишна база основа.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за скок до 6,17 млн. единици спрямо ревизираните за април 5,79 млн. единици.

Данните на Националната асоциация на агентите на недвижими имоти в САЩ показаха още, че скокът в продажбите в западните и южни щати е компенсиран от спада в северозападните части на страната.

През последните 12 месеца продажбите на еднофамилни къщи, апартаменти и кондоминиуми са нараснали с 19,2% спрямо нивата си от 4,75 млн. единици през май 2009 г.

Средната цена на жилищен имот в САЩ се е увеличила с 2,7% на годишна база до 179 600 долара. Делът на продажбите на принудително отнети имоти пада до 31% от всички сделки през миналия месец спрямо 33% през май 2009 г.

Според главния икономист на асоциацията Лорънс Юн по-високите нива в продажбите на съществуващи жилища ще се запазят и през юни, но след това може да паднат заради изтичането на правителствените програми за насърчаване на жилищния пазар. Те позволяваха на купувачите на първи имот да получат данъчен кредит в размер на до 8 хил. долара до края на април.

Истинският ефект от тези програми върху активността на пазара на имоти ще си приличи с пълна силна през следващите няколко месеца. Засега състоянието на жилищния пазар в страната остава нестабилно, въпреки че лихвените проценти по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент паднаха под 5% през май.

Щатският долар поскъпва за трети пореден ден срещу еврото днес, като към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2277 долара. От началото на валутната сесия доларът напредва с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още