IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой би финансирал ипотечния пазар в САЩ ако ги няма Fannie и Freddie?

Експерти очакват ръст на лихвите и спад в цените на жилищата в случай, че двете компании променят модела си на съществуване

10:55 | 03.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кой би финансирал ипотечния пазар в САЩ ако ги няма Fannie и Freddie?

Във финансовата система на САЩ може да се стигне до сериозни проблеми в случай, че Fannie Mae и Freddie Mac бъдат преструктурирани или дори премахнати като субекти. В момента и двата варианта се обсъждат от експерти във финансовия сектор, както и от представителеи на властта като начини за справяне с проблемите на пазара на недвижими имоти.

В момента системата работи и с двете компании, банките отпускат ипотеки, но рядко ги задържат при себе си. Ипотечните заеми се структурират и се продават като ипотечни облигации, обясняват от CNBC.

Fannie Mae и Freddie Mac гарантират плащанията по ипотеките, така че купувачът на облигации – независимо дали е китайското правителство или американски пенсионен фонд, инвеститорът знае, че американското правителство е зад него и е готово да поеме задълженията.

Единственият риск, който остава, е лихвеният процент.

Тази система работеше добре в продължение на години. Толкова добре, че акционерите във Fannie и Freddie натрупаха богатство от това, че компаниите заемаха пари от пазарите с подкрепата на държавата.

Експертите обаче смятат, че без гаранциите на държавата няма да има секюритизация, няма да има прилив на капитал от останалия свят за финансиране на дългосрочни ипотеки и банките просто ще трябва да спрат да отпускат такива.

„Минахме през друга криза – тази на спестяванията и заемите, когато банките имаха в балансите си дългосрочни облигации. Това е рецепта за катастрофа”, смята Сюзан Уочър, професор по недвижими имоти и финанси от Университета на Пенсилвания.

По-рано тази година финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър представи план за реформа на Fannie Mae и Freddie Mac, която включваше застраховка, че акционерите няма да печелят тогава, когато държавата покрива загубите на двете компании.

„Поради факта, че формата на финансирането на жилищния пазар ще се промени, правителството има ключова роля за формиране на бъдещето й”, посочи Гайтнър.

Очакванията са, че лихвите по ипотеките ще се вдигнат с 200-300 базисни пункта, а цените на жилищата ще паднат значително – с 10 до 30 на сто, се казва в материала на CNBC. За да бъдат избегнати проблемите, експерти препоръчват да има преходен период, в който да бъде създадена инфраструктурата на новата система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sogartar
преди 13 години
И после всички псуват свободния пазар. Ако Fannie Mae и Freddie Mac не бяха гарантирани от правителството въобще нямаше да се стигне до тази криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Използването на държавно гарантирани ипотеки и ипотечни облигации не е лош инструмент, когато се ползва с мярка и само за катализиране на съществуващи процеси. Но алчността убива мярката и използва държавните гаранции за създаване на бързи печалби чрез подмяна на реалните икономически процеси с виртуални. Там е същността на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още